Nincs hálózat? (képgalériával)2018. február 7. (szerda) 19:00 - Városnews/6565_0_300.jpgMegoldódni látszik a susai térerő probléma. A határ menti település lakóinak már több éve komoly erőfeszítéseket kell tenniük ahhoz, hogy a vezeték nélküli készülékekkel kapcsolatot tudjanak teremteni a külvilággal. Ma délelőtt Tartó Lajos, a terület képviselője az egyik mobilszolgáltató alvállalkozójával és egy több fős szakértőgárdával járta be azokat a helyszíneket, amelyek alkalmasak lehetnek egy átjátszó torony megépítésére.

Tartó Lajos, a terület képviselője már több alkalommal megkereste azokat a mobil szolgáltatókat, akiknek több ügyfelük is van a településen, ám próbálkozásai idáig nem jártak sikerrel. Egészen mostanáig, ugyanis ma délelőtt a Susán található Szent Anna Szeretetotthon udvarán találkoztak azok a szakemberek, akik közbenjárásával hamarosan pontot tehetnek a településrészt érintő térerő problémára. Nemrég az egyik országos csatorna is beszámolt az itt kialakult helyzetről, valamint városunk polgármestere levélben kereste meg a szolgáltatót a hálózati ellátottság kapcsán, pontosabban annak hiánya miatt.

„Nekem 1996-tól van mobiltelefonom, ez az első volt a településen, azóta küszködünk ezzel, tehát csak bizonyos pontjain van térerő a településnek” - nyilatkozta Tartó Lajos, területi képviselő.

A településrész lakói elégedetlenek, hisz ugyanúgy fizetik a havi díjakat, mint azok, akik bármikor igénybe vehetik a szolgáltatást. Emellett akár vészhelyzet is kialakulhat, hiszen a rendészeti szervek értesítése, de egy esetleges segélykérés sem ment zökkenőmentesen mobiltelefonon keresztül.

„A Telekom, mint minden esetben nagyon érzékeny ezekre a problémákra, így rögtön intézkedett, ezért vagyunk most itt, hogy megkeressük a megfelelő helyet a cellatervező és átviteles kollégákkal. Az adatokat leadjuk a Telekomnak, és ők fognak a továbbiakban intézkedni” - mondta Berencsi Attila, a Concordia Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Az egyeztetés helyszínéül nem véletlenül választották az otthon területét, hiszen ők több lehetőséget is felajánlottak a szolgáltatónak az átjátszó állomás telepítésére. Szóba került például az épület teteje is.

„Itt 49 férőhely van és körülbelül húsz dolgozóval működünk. Az idősek hozzátartozóit is könnyebben el tudnánk érni mobiltelefonnal. Igazából ez a legnagyobb felhasználócsoport itt, de csak megadott helyeken működik itt is a mobiltelefon” - fogalmazott Molnár Aladár, a Szent Anna Szeretetotthon karbantartója.

A szakértők különböző méréseket végeztek az otthonban is. Korábban viszont kinéztek egy másik helyszínt, amely az egyik szemközti domboldalt vette számításba. Az a terület egy Kazincbarcikán élő, bizonyos Léhi Zsolt tulajdonában áll. Ezt a részt is megvizsgálták rádiótechnikai szempontból. Ilyenkor elsősorban a növényzeti és domborzati tényezőket veszik figyelembe, majd egy speciális tervezőprogrammal értékelik ki az eredményeket. Végül utóbbira esett a választásuk, és mivel a tulajdonos rögtön rábólintott az együttműködésre, így a szolgáltatónak már nincs más hátra, mint a szerződés megkötése, valamint az engedélyek beszerzése az önkormányzattól és a Hírközlési Főfelügyelettől. Ezt követően kezdődik meg a kivitelezés. A tervek szerint év végére megépülhet az átjátszótorony Susán.


565_0_t 565_1_t 565_2_t 565_3_t
565_4_t 565_5_t 565_6_t 565_7_t
565_8_t
Vissza