Minőségi levegő? (képgalériával)2018. február 7. (szerda) 19:00 - Városnews/6566_0_300.jpgRossz minőségű térségünk levegője, de városunk szennyezettsége az egészségügyi határérték alatt van. Környékünkön nagyon magas a káros anyag tartalma a légkörnek. A Herman Ottó Intézet egy kampány keretében igyekszik felhívni a lakosság figyelmét a megfelelő tüzelésre. Hiszen a levegő minőségének romlását elsősorban a fűtés okozza.

A téli időszakban gyakran igen magas a légszennyezettség, amelynek egyik legjelentősebb forrása a lakossági tüzelés. A hideg időjárás eredményeként jelentősen megnő a lakossági szférában a fűtési igény. Ezzel párhuzamosan nagyon sokan szilárd tüzelőberendezést használnak, ezért jelentősen emelkedik a szálló por és a káros anyag kibocsájtás. A helyzetet csak rontja, ha a háztartásokban keletkező hulladékokat is elégetik, mint ahogy teszik ezt egyre többen országszerte. Térségünkben egyes felmérések azt mutatják, hogy a levegő minősége az egészségügyi határérték alatt van, persze ez folyamatosan változik.

„Az elmúlt napokban a Sajó völgyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azt lehet mondani, hogy nagyjából a határértékek alatt vagyunk. Viszont a tegnapi, illetve a mai napon folyamatosan romlott a levegő minősége. Például Kazincbarcikát vagy Putnokot emelném ki. A szálló pornak a koncentrációja eléggé megugrott, elsősorban a délutáni, esti órákban. Összességében, ha a 24 órás határértékekkel számolunk e tekintetben, akkor még az egészségügyi értékek alatt maradt a szálló pornak a koncentrációja” - mondta Szuhi Attila, szakértő, Válaszúton Alapítvány.

Kazincbarcikán és Putnokon a légszennyezettség jelenlegi szintje, már átlépi a egészségügyi határokat, és ez a szint hosszú távon már számottevő egészségügyi károkat okozhat. A szakértők szerint egy erősebb légmozgás hatására javulhatnak az értékek, de akár a lakosság is tehet a magas veszélyes anyagkibocsátás ellen. A Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. a „Fűts okosan” kampányukkal igyekszik felhívni a figyelmet a légszennyezésre, illetve a környezetbarát tüzelésre, valamint arra, hogy milyen lehetőségekkel lehet a legkorszerűbben felmelegíteni otthonunkat. Projektjük célja, hogy a levegőminőség javuljon, illetve hogy nagyobb hangsúlyt fordítsanak a lakosok a megfelelően használt tüzelőberendezésekre, és a legoptimálisabb és korszerűbb fűtőanyagokra.

„Abban az esetben, hogyha valaki szilárd tüzelőanyaggal kíván fűteni, akkor lehetőség szerint a fatüzelést válassza. Tehát ne szén és egyéb anyagok felhasználását. Ha a fatüzelést választja, akkor ebben az esetben mindig nagyon fontos, hogy megfelelő helyről, ellenőrzött helyről származó száraz fával tegye ezt. Legalább egy, de ha lehet két évig szárított fával. Ebben az esetben is ügyeljen a helyes tüzelés megvalósítására. Tehát a tűzrakásra, a megfelelő légellátásra és a megfelelő tüzelőberendezésre. Természetesen nemcsak a tűzifa használható fel ebben az esetben, hanem akár a fabrikett vagy a fapellet is, amely kielégíti a tüzelőanyagokkal szemben támasztható alapvető környezetvédelmi elvárásokat” - fogalmazott dr. Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai ügyvezető-helyettese.

Jelenleg a levegő szennyezettsége okozza a legnagyobb egészségügyi kockázatot világszerte. Ez veszélyesebb, mint víz- vagy talajszennyezés, hiszen a káros anyagok mindenkihez eljuthatnak a levegőn keresztül.


566_0_t 566_1_t 566_2_t 566_3_t
566_4_t 566_5_t
Vissza