Hamis hívások2018. február 8. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6571_0_300.jpgÓzdon is megjelentek a telefonos csalók. A szélhámosok leginkább adótartozással kapcsolatos problémákkal keresik fel áldozatukat, de nyeremények ígéretével is próbálkoznak. A rendőrség munkatársai arra kérik a lakosságot, hogy győződjenek meg a hívók kilétéről, illetve ne dőljenek be első hallásra ezeknek a telefonhívásoknak.

Egyre több panaszt lehet hallani azzal kapcsolatban, hogy valamilyen közismert cég vagy behajtó intézet azzal keresi fel a lakosságot, hogy pénzbeli tartozása van, és ha rövid időn belül nem fizet, akár súlyos következményei is lehetnek. Városunk egyik lakóját is érintette ez a probléma. Gregor Ilonát is ezzel a példával keresték fel, aki ugyan nem dőlt be a csalók próbálkozásainak, de megrémítette az eset.

„Február 1-jén ért egy váratlan telefonhívás, ahol bemutatkoztak, hogy egy fővárosi végrehajtó, és közölte, hogy nekem illetéktartozásom van. Ha azonnal kifizetem, akkor nem történik végrehajtás, de ha nem akkor kijönnek aznap egy órakor a lakásomba, és lefoglalnak ebben az értékbe valamit. Közöltem, hogy nekem tartozásom nincs és nem is volt, de a hívó fél erősködött, hogy ez már régi. Közöltem, hogy a NAV honlapján meg tudom nézni, de azt válaszolta, hogy ne is hívjam a NAV-ot ez ügyben, mert ezt ők kapták meg. Egy öt perc múlva újra hívott, hogy meggondoltam-e magam, mert ellenkező esetben jönnek” - mondta Gregor Ilona.

Az ismeretlen elkövetők az esetek többségében valamely mobilszolgáltató nevében keresik fel az ügyfeleket. A szélhámosok nagy értékű nyeremény ígéretével veszik rá az áldozatokat arra, hogy egy bizonyos összeget átutaljanak, vagy bankjegykiadó automatáknál valamilyen tranzakciót teljesítsenek. Természetesen nyeremény átadásáról ezt követően már szó sincs. A rendőrség munkatársai azt tanácsolják, hogy legyen mindenki körültekintő, ha ismeretlen telefonszámról érkezik hívása.

„Mindenféleképpen ha hivatalos személynek adja ki magát, vagy ha hivatalos eljárásra hivatkozik, ilyen esetben mindig kell hogy legyen előzménye az adott dolognak, és mindig kell hogy legyen hivatalos irat, ami keletkezett az ügyben. Tehát azt már ki kellett hogy küldjék, és át kellett vennünk. Tudjuk, hogy abban az eljárásban mi zajlik, és magában a hivatalos okiratban benne áll, hogy mit kell tennünk. Egy egyszerű telefonhívás ilyen nagy volumenű ügyeket nem intéz, illetve nagyon ritka is” - fogalmazott Janasóczky Attila, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ebben az évben egy új hóbort is felütötte a fejét a fiatalok körében. A kamaszok egy telefonos alkalmazással könnyen és hihető módon meg tudják viccelni ismerőseiket, barátaikat. Az idősebb generáció könnyű préda az efféle csalók számára, így az ismeretlen telefonhívásoknál nem árt a fokozott elővigyázatosság.

Vissza