Hagyományőrző programok (képgalériával)2018. február 9. (péntek) 19:00 - Városnews/6575_0_300.jpgSzínes programokkal várják az ózdiakat vasárnap. Reggel hat órától ismét megnyitja kapuit a régiségvásár, a helyi hagyományőrzők pedig betyáros ostorcsattogtatással űzik majd a telet. A rendezvényeknek a városközponti nagyparkoló és annak környéke ad majd otthont. A szervezők szerint az ilyen megmozdulások közösségkovácsoló jelentőséggel bírnak.

Decemberben új szervezésben és új helyszínen rendeztek régiségvásárt Ózdon. A korábbi kezdeményezést felélesztve a program a második adventi vasárnap eseményeit színesítette. Az árusok a Vasvár úti Tehetséggondozó előtti sétányon árulták portékáikat. A szervező: Buth Zoltán és családja erős hagyományőrzőknek tarják magukat, Ő maga hat éve kezdett el komolyabban foglalkozni a régiségek gyűjtésével. Mint fogalmazott számukra nagyon sokat jelentett, hogy egy városi rendezvény kereteiben tudták először életre hívni a vásárt, de ezen túl minden páros hónap második vasárnapján szeretnék megrendezni.

„Több mint két tucat árus jelentette, hogy eljönnek. Ez most vasárnap reggel hat órától, délután tizenhat óráig fog zajlani, ahová olyan unikumok jönnek, mint az első és második világháborús kitüntetések, fegyverek, ruhák, öltözékek. Ezekre mindenféle korosztály nyitott. Szerintem ez nagyon jó, hiszen történelem is, így tanulnak belőle a felnőttek és a gyerekek is” - nyilatkozta Buth Zoltán, szervező.

A helyszín most a Városház tér és a nagyparkoló közötti terület lesz. Egy debreceni kereskedő teljes szobafelszerelésekkel készül, de ezt az időjárás nagyban befolyásolja. Ha viszont minden jól megy, akkor a helyi hagyományőrzők délelőtt tizenegy órakor bekapcsolódva a vásári forgatagba mindent megtesznek majd a tél elűzéséért, ugyanis a nagyparkolóban viseletbe öltözött betyárok és juhászlegények hangoskodnak majd ennek érdekében.

„Február környékén a farsangi szezon előtt nem nagyon van semmilyen program. Ezért gondoltuk, hogy szervezünk egy ilyen vasárnapi programot. Most ezúton is szeretném meghívni városunk lakosságát, hogy tegye tiszteletét a nagyparkolóban 11 órától elvileg 16 óráig. Majd időjárás függő is lesz, hogy meddig bírjuk a hideget. Rajtunk nem fog múlni. Ennek semmilyen anyagi vonzata nincs A baráti társaságok hoznak egy kis pogácsát, egy kis fánkot, forralt bort, meleg teát. Így próbáljuk szórakoztatni a lakosságot” - mondta Maruzsi Krisztián, szervező.

Az Ózdi Néptánc Egyesület tagjai is színesítik majd a rendezvényt. Az esemény egyik legnépszerűbb eleme, amikor a bevállalósabbak úgymond „deresre” húzhatják a párjukat. Ilyenkor a hölgyek a férjüket ostorozzák vagy éppen fordítva.


575_0_t 575_1_t 575_2_t
Vissza