Télűző ostorcsergetés (képgalériával)2018. február 12. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6580_0_300.jpgTélűző ostorcsergetésre várták az érdeklődőket a nagyparkolóba a hagyományőrzés jegyében. A rendezvényre egri várvédők és néptáncosok is kilátogattak és volt, akit a betyárok deresre fektetve „csapkodtak meg”. Az eseménynek idén már negyedik alkalommal adott otthont városunk.

Az Ózdi Néptánc Egyesület táncosaihoz bárki csatlakozhatott, hogy közösen járják a táncot. Így néptáncosok, betyárok és nézelődők együtt ropták a IV. Télűző Ostorcsergetésen a nagyparkolóban.

„Próbáljuk megmozgatni a kilátogató közönséget, egy kicsit a népi motívumokat, kis alap táncokat megmutogatni, és akkor hátha kedvet kapnak a kedves nézők és a kilátogató gyerekek. Nagyon szeretjük ezt a rendezvényt, mert ez egy igazi régi, télűző ostorcsergetés, amikor az embereknek már kicsit elegük van a télből, és próbálnak fellélegezni alóla” - mondta Ronyecz Ákos, az Ózdi Néptánc Egyesület művészeti vezetője.

Már délelőtt szép tömeg gyűlt össze, hogy a hagyományok jegyében egy kötetlen és izgalmas eseményen vegyenek részt kicsik és nagyok.

„Nagyon jó a társaság, szeretek mozogni, és érdekel, hogy a városban mi történik, minden ünnepségen ott vagyok” - nyilatkozta Asztalosné Herpai Mária.

A betyárok nem kíméltek senkit, a nézelődők soraiból emeltek ki valakit, hogy a deresre fektetve jól elnáspángolják. A szervezőknek nem titkolt céljuk, hogy tovább folytassák a közösségkovácsoló hagyományt.

„Minden évben megrendeznénk, végeredményben ez azért jó, mert most megmondom őszintén, hogy ebben a jó anyagias világban semmiféle anyagi vonzata nincsen, mindenki összeszedi a kis pogácsát, fánkot, éppen ezt-azt, elhozzuk, jól érezzük magunkat, aztán meg szépen hazaballagunk. Az itt lévő közönség meg egy kicsit nézelődik, meg egy kicsit kóstolgat, aztán akkor reméljük, hogy tudunk nekik szerezni egy normálisabb délelőttöt, kora délutánt” - fogalmazott Maruzsi Krisztián, szervező.

A betyárok a parkolóból aztán a nézelődőkkel közösen átvonultak a Városház térre, ahol a csergetéssel elűzték a telet. A hagyományőrzés mai rohanó világunkban nagyon fontos. Ezzel a rendezvénnyel melegséget és vidámságot csempésztek a szervezők az érdeklődők szívébe.


580_0_t 580_1_t 580_2_t 580_3_t
580_4_t 580_5_t 580_6_t
Vissza