Közös érdekek (képgalériával)2018. február 23. (péntek) 19:00 - Kistérségnews/6626_0_300.jpgÜlést tartott ma a Városházán az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa. A kilenc napirendi pontot egy kivételével egyhangúan elfogadta a grémium. A településvezetők többek között döntöttek a bölcsődék nyári nyitvatartási rendjéről is. A legtöbb kérdés a társulás 2018. évi költségvetése kapcsán hangzott el.

Tizennégy jelent meg a régióban lévő települések polgármesterei közül az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának aktuális ülésén, amelyen kilenc napirendi pont megvitatása várt a döntéshozókra. Az első témában a társulás saját bevételeiről és adósságot eredményező orvosi ügyeleteiből eredő fizetési kötelezettségeiről tárgyaltak, amelyet egyhangúan elfogadtak. Az idei költségvetéssel kapcsolatban azonban már több kérdés is felmerült.

„Az orvosaink állandóan fel vannak háborodva, hogy nem tudjuk emelni nekik az ügyeleti díjukat. Példaképpen Arló községben a gyermekorvos nem ügyel. Egy fél évig tartó vita után tudtam azt elérni, hogy amennyiben nem ügyel, nekem Miskolc-Avas lakótelepről kell hozni az ügyeletbe orvost, aminek csak az útiköltsége nem két forint. Ráadásul nem jön el annyiért, mint ami az ügyeleti rendszerben van. El tudtam azt érni, hogy ezt a különbözetet az orvos fizesse meg” - mondta Vámos Istvánné dr., Arló polgármestere.

A társulás tagjai elegendő összeget szeretnének átcsoportosítani az orvosi ügyelet megfelelő finanszírozására, hiszen ez Ózd és térségének minden lakosát érinti.

„Addig, amíg az orvosi ügyelet kiegészítő támogatása Ózd Város Önkormányzata részéről 11.931.000 volt tavaly. Farkaslyuk község részéről 684.000, Hangony 534.000, Domaháza 287.000 és Kissikátor 104.000 forint. A mostani tervezetben körülbelül ennek a nyolcada szerepel. A javaslatom az, hogy a költségvetést nézzük meg, hogy hogyan tudjuk úgy összeállítani, hogy legalább az orvosi ügyeletet lefinanszírozza az állami támogatás” - fogalmazott Németh Gyula, Borsodszentgyörgy polgármestere.

A költségvetést a tagok nem szavazták meg, ezért hétfőn délután kettő órakor újra összeülnek. Szó esett továbbá a bölcsődék nyári nyitvatartási rendjéről, illetve a társulási tanács 2018. évi munkatervéről is. Az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa egy kivételével a ma megtárgyalt valamennyi napirendi javaslatot egyhangúlag fogadta el.


626_0_t 626_1_t 626_2_t 626_3_t
626_4_t 626_5_t 626_6_t 626_7_t
Vissza