Menő menzák (képgalériával)2018. június 7. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/7001_0_300.jpgVincze Ottó 11-szeres válogatott labdarúgó és párja, Görbicz Anita 233-szoros válogatott kézilabdázó tartott ma előadást az egészséges és sportos életmódról az Újváros Téri Általános Iskola tanulóinak. A sportemberek az iskola alapítványa által nemrég elnyert húszmillió forintos pályázatnak köszönhetően látogattak el városunkba.

Benépesült ma az Újváros Téri Általános Iskola aulája, ugyanis az intézmény alapítványa húszmillió forintos támogatásban részesült a „Menő menzák az iskolában – egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok” című pályázaton. Az elnyert összegből – amelynek megvalósítására 2019. februárig van idejük – különböző tevékenységek, szolgáltatások, rendezvények, előadások által népszerűsítik az egészségformáló életmódot a tanulók számára. A projekt keretében ma különleges vendégek érkeztek a fiatalokhoz. Vincze Ottó 11-szeres válogatott labdarúgó nemcsak a jól ismert Sport és Média szabadegyetemi előadások főszervezőjeként tesz a városért, hanem a gyerekek egészséges életmódjának kialakításában is szerepet vállal, főleg ha egy olyan intézményről van szó, ahol ő is koptatta az iskolapadot. A program során országszerte több mint negyven intézménybe látogatnak el. Számára a jövő generációjának gondozása kiemelt feladat.

„Ma már az elhízás nem egy olyan jelenség, amelyről nem szabad, vagy nem kellene tudomást venni, hanem szó szerint egy járvány. Csisztu Zsuzsának a férjével, dr. Ketskés Norberttel, aki európai szinten elismert étkezési tanácsadó, szoktunk erről beszélgetni és ő mondta el, hogy ez már járvány és elég komoly következményei vannak. Ennek próbálunk valamilyen szinten, úgymond ellenpólusává válni azzal, hogy kiemeljük a sport és egészséges táplálkozásnak a szerepét” - mondta Vincze Ottó, 11-szeres válogatott labdarúgó.

A rendezvényre Görbicz Anita, a Győri ETO játékosa, kétszázharmincháromszoros magyar válogatott kézilabdázó is elkísérte párját.

„Én úgy gondolom, hogy elszántság mindenképpen kell ahhoz, hogy jó sportoló legyen valaki, a kitartás is fontos, valamint az étkezésre oda kell figyelni a fiataloknak. Ha erre már az elején odafigyelnek, akkor a későbbiekben nagyon sokat segít majd nekik a sportolásnál, és az életükben is” - fogalmazott Görbicz Anita, 233-szoros válogatott kézilabdázó.

A teljes program rendkívül sokrétű. Dietetikus méri fel a diákok egészségi állapotát, és ennek megfelelően egyénre szabott írásos táplálkozási ajánlással látja el őket. A kiértékelés után, ha valakinél nagyobb mértékű volt az édesség- vagy kólafogyasztás, még egyszer meglátogatja őket a szakember.

„Az oktatási azonosítójukat megküldték. Mi ezeket a gyerekeket összegyűjtöttük, és egy dietetikus tanácsadó lejött hozzájuk, és őket míg inkább célirányosan tanácsokkal látta el és próbálta a helyes irány felé mozdítani” - nyilatkozta Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola igazgatója.

Az intézmény konyhájának különböző eszközök beszerzésére is lehetősége nyílik a jövőben, mintegy hatmillió forint értékben, és ivókutakat is ki fognak alakítani. Ezen túl osztálykirándulásokat is szerveznek, és beiktattak kóstoló napokat is a gyerekek mindennapjaiba.

„Szerintem ez nagyon fontos az egész életünkben. Az iskolában csináltunk egészséges golyókat, almát reszeltünk, zabot, mézet és fahéjat tettünk rá, persze cukor nélkül. Összegyúrtuk, megkóstoltuk és ez egészséges volt” - mondta Riczu Nóra, 2.a osztályos tanuló.

„Voltunk kiránduláson, és ott meglátogattunk egy diabetikust, aki az egészséges táplálkozásról mondott el nekünk mindent” - nyilatkozta Zvelihár Barbara, 4.a osztályos tanuló.

A pályázatot az ózdi Vállalkozást Segítő Iroda munkatársainak segítségével sikerült elnyerni. Az ő közbenjárásuknak köszönhető, hogy városunkban négy intézmény is részesülhetett az egyenként húszmillió forintos támogatásból. A sportos vendégek ma az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziumába is ellátogattak. Holnap pedig a Vasvár Úti és a Bolyky Tamás Általános Iskolában is előadásokat tartanak az egészséges életmód jegyében.


001_0_t 001_1_t 001_2_t 001_3_t
001_4_t 001_5_t 001_6_t 001_7_t
001_8_t 001_9_t 001_10_t 001_11_t
001_12_t 001_13_t 001_14_t 001_15_t
001_16_t
Vissza