Hajók versenye (képgalériával)2018. augusztus 11. (szombat) 18:30 - Híreknews/7203_0_300.jpgIsmét megrendezték a hajómodellek versenyét az Ózdi Művelődési Intézmények égisze alatt működő Ózdi Modellező Kör tagjai. Ezúttal az Ózdi Horgásztó vizét szelték a rádióirányítású gépezetek. Nemcsak helyi fanatikusok érkeztek a megmérettetésre, hanem az ország más pontjaiból is jöttek érdeklődők.

Élethű hajómodellek szelték a vizet az Ózdi Horgásztavon, a szombaton megrendezett versenyen. Cirkálók, rombolók, naszádok, luxushajók élethű, kicsinyített másai és természetesen ezek készítői, irányítói voltak a főszereplői a küzdelemnek. Idén is sok érdeklődőt vonzott a magyar bajnokság versenysorozatának ózdi állomása. A zsűri tagjai több szempont alapján értékelték a hajókat. A rádióirányítású modelleknek egy háromszög alakú ügyességi pályán kellett manőverezniük. Több kapun keresztül előremenetben történő áthaladás, majd egy hátrafelé művelet után, két léc közé kellett bevezetni, és kikötni a hajót.

„Egy bírálóbizottság értékeli a hajómodellek szépségét, az aprólékosságát, azok pontos elkészítését. Ezt nullától száz pontig értékelik. Ezt követően a vízen lévő navigációs pályán kell végig haladni a hajóknak. Nem számít a sebesség, ez egy ügyességi verseny. Ha minden kaput sikerül hibátlanul teljesíteni, akkor az szintén száz pontot ér. Elméletben kétszáz pont szerezhető a versenyen” - mondta az ózdi származású világbajnok hajómodellező, főbíró, dr. Hűvös Ferenc.

A helyi klub tagjain kívül Budapestről, Szegedről, Miskolcról, Székesfehérvárról, sőt a határon túlról, Szlovákiából is érkeztek résztvevők a házigazdák nagy örömére.

„Mi most három modellel érkeztünk Székesfehérvárról. Egy felnőttkategóriás és két ifjúsági modellel” - nyilatkozta Fehér Károly.

A jó hangulatú verseny és a szép környezet mindig sokakat vonz, a közös szenvedély pedig igazi összetartó erőt jelent a hajómodellezők között. A mezőnynek fiatal és női résztvevői is voltak, de volt olyan érdeklődő is, aki a jövőben szeretne modellezéssel foglalkozni.

„Nekem a katonai hajók tetszettek a legjobban. Egyébként azért jöttem ki, mert apukámmal is akarok majd hajót építeni” - fogalmazott Borbás Bálint.

A fanatikusok nem csupán megépítik kicsinyített vízi járműveiket, sokszor komoly kutatómunkával mélyednek bele a hadtörténetbe. A versenyszezon végéhez közeledve ez volt az utolsó előtti futam, két hét múlva Gyomaendrődön avatják majd az országos bajnokokat.


203_0_t 203_1_t 203_2_t 203_3_t
203_4_t 203_5_t 203_6_t 203_7_t
203_8_t 203_9_t
Vissza