Utolsó kertmozi (képgalériával)2018. szeptember 10. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/7299_0_300.jpgMegtartották az utolsó, nyárzáró kertmozit a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban. A programsorozaton az érdeklődők ismét egy magyar alkotást, Gárdos Éva filmjét a Budapest Noirt tekinthették meg. A bűnügyi történethez a szervezők meglepetéssel is készültek. Az est Fábián Richárd zongoraművész és Riz Laura jazzénekesnő koncertjével zárult.

A nyáresti kertmozi programsorozat az egyik legnépszerűbb rendezvénye a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark repertoárjának. A szervezők igyekeznek a legkiemelkedőbb magyar filmek közül válogatni. Most Gárdos Éva alkotását a Budapest Noirt tűzték műsorra. A közönséget az év utolsó kertmozija előtt az intézmény vezetője, Ádám Eszter köszöntötte, aki elmondott néhány érdekességet a vetítendő bűnügyi történetről, illetve a soron következő programjuk témáját is megosztotta az érdeklődőkkel.

„A némafilmes, előző kertmozinknak a témáját tovább szőve, a 30-as évek Budapestjénél maradunk, illetve ezt a világot mutatjuk be a vendégeknek. Adott volt a közelmúltban forgatott magyar film, ugye a Budapest Noir. A közeljövőben pedig további mai, illetve a napjainkban forgatott magyar filmeket szeretnénk elhozni a nézőinknek” - mondta Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a 30-as évek Budapestjén. A főszereplőt hajtja a kíváncsiság, akit minél jobban el akarnak ijeszteni, annál kitartóbban követi a nyomokat. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság. A filmvetítéshez kapcsolódó dallamokkal Fábián Richárd zongoraművész szórakoztatta közönséget.

„Augusztus elején a némafilmekhez kellett ragtime-okat játszani, illetve a 20-as, 30-as évekbeli számokat. Most teljesen más a produkció, mivel itt is most egy drámai filmet fognak levetíteni, de ezután egy kicsit vidámabb, pop és latin számokkal és sztenderdekkel, mai modern számokkal fogjuk ezt előadni” - fogalmazott Fábián Richárd, zongoraművész.

A szervezők külön figyelmet fordítottak a stílusra és a minőségre. Öltözékükkel is próbálták megidézni a 20-as, 30-as éveket, a film történetéhez kapcsolódóan az NFÉ munkatársai elegáns viseletben jelentek meg. A vetítés után a zongoraművészhez csatlakozott Riz Laura jazzénekesnő is, majd egy kellemes koncerttel zárták a napot.


299_0_t 299_1_t 299_2_t 299_3_t
299_4_t 299_5_t 299_6_t
Vissza