Sportos délutánok (képgalériával)2018. szeptember 11. (kedd) 19:00 - Sportnews/7303_0_300.jpgEgyre többen vesznek részt a szabadidős közösségi futáson, amely a közelmúltban indult a Városi Stadionban. A találkozókra minden csütörtökön lehetőség nyílik. Az ingyenes programok a Magyar Fitnesz és Egészségfejlesztési Szövetség országos kezdeményezésének keretein belül zajlanak. A pályázat célja a felnőtt lakosság rendszeres testmozgásra ösztönzése.

A kezdeményezés augusztus 23-án indult útnak, akkor az időjárás miatt nem voltak túl sokan, második alkalommal viszont már sokkal többen jelentek meg a stadionban. A program házigazdája abban bízik, hogy ez a szám a jövőben még tovább növekszik.

„A második alkalommal már harmincan voltak. Annak pedig külön örülök, olyanok jönnek elsőként és hamar itt vannak, akik szinte csak most kezdték a futást, vagyis az alapokról indulnak. Az egy másik pozitívum, hogy vannak rendszeresen futók és ők is szívesen járnak csak a társaság kedvéért” - mondta Vanczák Attila, edző.

Az alkalmakat edzés szerűen építik fel, így szerepet kap a bemelegítés is, hiszen fontos átmozgatni a testrészeket a sérülések elkerülése érdekében. A résztvevők először közösen róják a köröket, majd mindenki az egyéni állóképességéhez mérten folytatja a futást. Végül pedig a nyújtás és lazítás következik. A mozgás ezen formáját mindenki más okból választja.

„Megpróbálunk megtanulni futni, mert más és más futótechnikák vannak, és még elég nehezen megy, mint látható is, de azon vagyunk, hogy ez alakuljon” - nyilatkozta Merényiné Istók Edina.

„Kb. másfél éve futok, bár a rendszeresség az nem az erősségem, de levezetni az ideget arra tökéletes” - emelte ki Pintérné Rita.

„Én már ezt 25 éve csinálom, de ezt nem lehet megunni. Ez, ha csak az alap erőnlétet veszem, minden más mozgás mellett, ezt akkor is igényli a szervezet” - fogalmazott Ronyecz Ákos.

A legtöbb résztvevőt a társaság motiválja, sokan egymásból merítenek erőt a folytatáshoz.

„Én nagyon szeretek futni és imádom, hogy most itt ennyien kint vagyunk, ez nagyon sok energiát ad és az is motivál, hogy látom, hogy ennyien megmozdultak. Szuper jónak tartom” - mondta Benyhe Attiláné Montvai Nikolett.

„Úgy gondolom, hogy közösségkovácsoló ereje van, jónak tartom, mert ez egy kicsit összefogja azokat, akik eddig halogatták, ide-oda tologatták, hogy most a hétfő miatt, most a hétvége miatt nem tudok menni, vagy éppen egy ünnep miatt nem. Jó hogy már van egy konkrét alkalom, amelyre el lehet jönni” - nyilatkozta Barcsikné Greskovits Lilla.

Aki részt vesz a csütörtöki alkalmakon, egészen biztos, hogy megfelelően felkészül a III. Ózdi Futónapok valamelyik állomására, amely szeptembert 28-án kezdődik, de október és november utolsó péntekén is megrendezik. A program keretében a tai-chi-t, azaz a belső harcművészetet is elsajátíthatják az érdeklődők.

„Az a lényege, ha egyenletesen kering a szervezetünkben, akkor az segít megőrizni az egészségünket. Ez egy olyan mozgás, amely lassú viszonylag, egyenletes és nem olyan intenzív, mint a futás vagy az aerobik, de nemi olyan statikus, mint a jóga, amikor ilyen kitartott testhelyzetek vannak” - fogalmazott Raffainé Darmai Zsuzsanna, tai-chi oktató.

Akiknek ez a mozgásforma keltette fel az érdeklődését, azok csütörtökön és vasárnap délután öt órától szintén a Városi Stadionban próbálhatják ki, rossz idő esetén pedig a Civil Házban találkozhatnak vele.


303_0_t 303_1_t 303_2_t 303_3_t
303_4_t 303_5_t 303_6_t 303_7_t
303_8_t 303_9_t 303_10_t 303_11_t
303_12_t
Vissza