Figyelmes közlekedés (képgalériával)2018. szeptember 11. (kedd) 19:00 - Híreknews/7307_0_300.jpgMegnövekedett a kerékpáros balesetek száma városunkban az elmúlt időszakban. Hiányzó kötelező kellékek, irányjelzés elmulasztása, kivilágítatlan kerékpárok – ezek a leggyakoribb hibák, amiket a két keréken közlekedők vétenek az utakon. A hétvégén a Kerékpáros Miskolc Egyesület igyekezett felhívni az ózdiak figyelmét a megfelelő oldaltávolság fontosságára.

Az elmúlt időszakban több kerékpáros baleset is történt városunkban. Legutóbb Ózd legforgalmasabb csomópontjában gázoltak el egy biciklist, egy másik körforgalomban pedig ketten szenvedtek balesetet. Sokszor a figyelmetlenség és a rossz döntések sorozata okozza a bajt. Az Ózdi Kerékpáros Egyesület elnöke, Frölich Tamás azt tanácsolja a közlekedőknek, hogy mindig ellenőrizzék a járgányuk műszaki állapotát.

„Elsősorban azt javasolnám, hogy mindenképpen megfelelő műszaki állapotban lévő kerékpárral közlekedjenek. Nagyon fontos, hogy a megálláshoz szükséges fékek jól fogjanak, illetve megfelelő kivilágított állapotban legyenek. Az ősszel egyre korábban sötétedik, erre kiemelt figyelmet fordítanék a helyükben. A testük és fejünk épségét védő kerékpáros védőfelszerelésre hívnám fel a figyelmet” - mondta Frölich Tamás, az Ózdi Kerékpáros Egyesület elnöke.

A két keréken való közlekedéssel kapcsolatban azt is fontos megemlíteni, hogy az időjárás megváltozásával ősszel a hajnali, reggeli órákban néhol még nedves lehet az útburkolat. A Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a Kerékpáros Miskolc Egyesület idén tavasszal indította el Távolság – Tartós barátság című kezdeményezését. Ennek célja, hogy megnöveljék a kerékpárral közlekedők biztonságát az utakon. Városunkban a hétvégén tartottak bemutatót, ahol az érdeklődők megtapasztalhatták, milyen érzés, amikor a gépjárművek különböző oldaltávolsággal előzik meg őket.

„Évről évre fordulnak elő olyan balesetek és a balesetek mellett nagyon sok olyan veszélyeztetés, ami szerencsére nem jár balesettel, ami abból adódik, hogy a kerékpárokat a gépjárművek túl kis oldaltávolsággal előzik meg. Ezért szerettük volna ezt a bizonyos kulcsszámot, legalább másfél métert bevinni a köztudatba, illetve a megye településein szervezünk ilyen oldaltáv kampányokat, road show-kat. Amikor mindenki kipróbálhatja, saját maga szerezhet arról tapasztalatot, hogy milyen az, amikor különböző távolságokkal előzik” - mondta Kunhalmi Zoltán, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke.

A nagyobb oldaltávolság nem csak a biciklizőknek, de a gépjárművezetőknek is több biztonságot ad. Az egymásra való odafigyelés és a tolerancia alapvető fontosságú az utakon. A kerékpárosok esetében is lényeges a KRESZ-ben való jártasság, hiszen a szabályok ismerete nélkül a közúti közlekedésben való részvétel hatalmas rizikófaktort jelent.


307_0_t 307_1_t 307_2_t 307_3_t
307_4_t

 

Vissza