Mondj nemet! (képgalériával)2018. szeptember 14. (péntek) 19:00 - Egészségnews/7317_0_300.jpgA megelőzésre fektették a hangsúlyt a Kultúrlánc harmadik állomásán. A drogprevenció köré épített tematikus napon a helyi iskolások a kábítószer káros hatásait ismerhették meg. Az egész országot, így térségünket is érintő problémáról a szervezők szerint nem lehet eleget beszélni.

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark a Kultúrlánc elnevezésű programsorozat egyes állomásain mindig valami másra helyezi a hangsúlyt. Először a nő és a stílus, majd a nemzetközi kapcsolatok, most pedig a megelőzés kapott kiemelt figyelmet. A helyi iskolásoknak ma lehetőségük nyílt arra, hogy előadásokon keresztül többet is megtudjanak a droghasználat káros hatásairól.

„Minden olyan dolgot, ami az agyban elváltozást okoz, drognak nevezünk. A drognak van két fajtája, a legális és az illegális. Meglepődtök, hogyha azt mondom, a kávé, a tea, a cukor, a csoki mind-mind drogok. Ugyanis az agyban elváltozást okoznak. Például a csoki boldogsághormont termel, és ezáltal érezzük jól magunkat” - mondta Stadler Mihály, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó.

De természetesen nem a csokoládé az, amiről beszélni kell, és ami sokakat érint. Az illegális szereket fogyasztók körében a fizikai függés viszonylag hamar kialakul, nemcsak testileg, de szellemileg is leépülnek. Néhány hónapja kerültek fel a legnagyobb közösségi portálra azok a felvételek, amelyeken vélhetően valamilyen szer hatása alatt álló fiatalok láthatóak. A probléma nem új keletű, a dizájnerdrogok terjedése hatalmas károkat okoz. Ezért is fontos, hogy a gyerekekben minél fiatalabb korban tudatosuljon, hogy a kábítószer-használat nem old meg semmit, inkább csak problémát okoz.

„Azért hoztuk el a gyerekeket a kollégámmal, hogy értesüljenek arról, hogy milyen problémák lehetnek, adódhatnak a droghasználatból, illetve hogy lehet megelőzni azt, hogy droghasználóvá váljanak” - nyilatkozta Hamvas Rita, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

Az intézmény vezetője, Ádám Eszter szerint ezt a problémát nem lehet eleget és elégszer tárgyalni. Ahogy elmondta, a gyerekek nagyobb közösségben talán jobban meg tudják beszélni, át tudják gondolni, mekkora kockázatot jelent hozzányúlni a kábítószerekhez.

„Azt gondolom, hogy ez egy súlyos és mély ügy, ami valamennyiünket érint. A mindennapokban is látunk szerhasználókat – és itt nem kifejezetten a kábítószerre gondolok, hanem a drogra mint tág fogalomra: beletartozik minden olyan szer, ami a központi idegrendszer működését stimulálja, például az alkohol is. Ez egy nagyon tág kört jelent. Mi itt ma a kábítószerre irányítottuk a hangsúlyt” - fogalmazott Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A program az iskolások körén túl a felnőtteket is megszólította, az intézmény nevéhez hűen délután egy, a témához kapcsolódó filmet vetített. A tavaly megjelent Escobar a híres-hírhedt drogbáró, Pablo Escobar románcán keresztül enged bepillantást a kábítószer világába.


317_0_t 317_1_t 317_2_t 317_3_t
317_4_t 317_5_t 317_6_t
Vissza