Hatékony megelőzés (képgalériával)2018. szeptember 14. (péntek) 19:00 - Egészségnews/7320_0_300.jpgKötelező védőoltást kaptak ma az Újváros Téri Általános Iskola hatodik osztályos tanulói. A vakcina több fertőző betegség ellen is véd, mint például a torokgyík és a szamárköhögés. A beavatkozást gyermekkorban többször is meg kell ismételni, hiszen a teljes védettség elérésének ez a leghatékonyabb eszköze.

Ma reggel közel nyolcvan általános iskolás diák sorakozott az Újváros téri orvosi rendelő várótermében. Ebben a tanévben szeptemberben kapják meg az oltást a tanulók. Az injekció például a torokgyík és a szamárköhögés ellen is véd. A gyerekek korábban már kaptak alapozó védőoltásokat, de ez utóbbi az, ami teljesen védetté teszi őket. Az oltóanyag hatása több évtizedig tart.

„A mai napon a Boostrix nevezetű védőoltás beadása következik a hatodik osztályosok számára kötelező jelleggel. A Boostrix egy háromkomponensű védőoltás, a torokgyík, szamárköhögés a tetanusz elleni védőoltásnak a fantázia neve. A korábbiakban már az alap immunizálás keretében védetté tettük a gyerekeket ez ellen a három betegség ellen. Ez egy emlékeztető védőoltás” - nyilatkozta dr. Csízi Zoltán, címzetes gyermekgyógyász főorvos.

Az oltás után helyi fájdalom, duzzanat, illetve enyhe láz, hőemelkedés is előfordulhat, de a mellékhatások ritkák. Az intézmény pedagógusai korábban már felhívták a szülők figyelmét a védőoltás fontosságára, így minden fennakadás nélkül, gördülékenyen ment a dolog. Reggel nyolc órától kisebb diákcsoportok érkeztek a rendelőbe. A fiúk és a lányok felváltva kapták meg az injekciót.

„Szoros kapcsolatot ápolunk az orvossal, illetve a védőnővel is. Már előre leszerveztük az időpontot, amelyről az ellenőrzőbe beírva tájékoztattuk a szülőket is. Ebben szerepelt az oltás pontos dátuma, és hogy mi ellen véd a vakcina. A tanórák keretében pedagógusi kísérettel vonulnak át a gyerekek az orvosi rendelőbe” - mondta Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola igazgatója.

A diákok még októberben is kapnak oltást. A beavatkozás időszakos ismétlése az immunrendszer memóriájának emlékeztetésére szolgál. Beadásának célja a szervezet ellenállásának fokozása. Hatására védettség alakul ki az adott betegséggel szemben.


320_0_t 320_1_t 320_2_t
Vissza