Visszatartó erő (képgalériával)2018. október 4. (csütörtök) 19:00 - Városnews/7395_0_300.jpgCsoportosan elkövetett szeszesital-fogyasztás közterületen, koldulás, rendzavarás. Többnyire ilyen esetekben intézkedett az Ózd Városi Rendészet kutyás járőre az elmúlt időszakban. Rió, a malinois-német juhász keverék kutyus már közel egy éve erősíti a rendészet csapatát, jelenléte visszatartó erővel bír, éles bevetésére azonban még nem volt szükség.

A rendészet bűnmegelőzési céllal vezette be a kutyás járőrszolgálatot még év elején. A fejlesztést az Ózd Közbiztonságért Alapítványhoz befolyt támogatás tette lehetővé. Rió, a malinois-német juhász keverék kutyus Durkó Gáborral járja a város utcáit napi hat órában. A járőrpáros több mint hatvan esetnél volt már jelen. Leggyakrabban a csoportosan elkövetett szabálysértéseknél volt szükség rájuk, mint például a rendzavarás.

„Általában amit csoportosan követnek el, azok jellemzően a szeszes ital fogyasztás közterületen szabálysértése. Ilyen esetben az emberek agresszívan is viselkedhetnek és a visszatartó erő, amit a kutya jelent, ez számunkra fontos” - nyilatkozta Bárdos Gellért, az Ózd Városi Rendészet  közterület-felügyelője.

Riónak, társával együtt folyamatosan részt kell vennie úgynevezett szinten tartó képzéseken. Havonta két alkalommal, hat órát írnak elő nekik. A tapasztalat azt mutatja, hogy városunk lakói is pozitívan fogadták a kutyás rendész jelenlétét.

„Én úgy vettem észre, hogy egy év alatt a város lakossága megszokta, szinte családtagnak tekinti a kutyát. Hozzátenném, hogy a jogkövető lakossága, mert a problémák általában a nem jogkövetőekkel vannak. A jogkövető emberek a vállamat veregetik és örülnek neki, hogy ilyen is van Ózdon. A másik oldal pedig viseli a következményeit” - mondta Durkó Gábor, az Ózd Városi Rendészet kutyavezetője.

Mivel a kutya és vezetője között teljes összhangnak kell lennie, Rió a gazdájával is lakik, a négylábú még kicsit barátkozó, ezért néha határozottabban kell utasítani egy-egy feladat elvégzésére, de ennek kiküszöbölésére is nagy hangsúlyt fektetnek. A páros meghatározott útvonalterv szerint teljesít szolgálatot, főleg a Városközpontot érintően, de egyéb területeken is lehet velük találkozni, a cél az itt élő emberek biztonságérzetének növelése.


395_0_t 395_1_t 395_2_t 395_3_t
395_4_t 395_5_t 395_6_t 395_7_t
395_8_t 395_9_t 395_10_t 395_11_t
395_12_t
Vissza