Nyerő megfejtések (képgalériával)2018. október 5. (péntek) 19:00 - Kultúranews/7397_0_300.jpgIdén hetedszer rendezték meg a Kamasz Kupát, azaz az általános- és középiskolásoknak szóló keresztrejtvényfejtő bajnokságot. A versenyzőknek ma három feladványt kellett megoldaniuk egy óra alatt. A rendezvény az Országos Könyvtári Napok egyik állomása volt, a rejtvényekért rajongók holnap és vasárnap is kipróbálhatják magukat a Városi Könyvtárban.

A keresztrejtvényfejtés korunk egyik legnépszerűbb időtöltése. Amellett, hogy karbantartja elménket, új szavakat is tanulhatunk általa. A Városi Könyvtár és az Ózdi Rejtvényfejtők Klubja ma a gyerekeket invitálta egy közös próbatételre: a VII. Kamasz Kupára. A Vasvár Úti, az Újváros Téri és a II. János Pál Katolikus Általános Iskolából is érkeztek diákok, hogy kiderüljön, melyik csapat a legügyesebb a szavak kitalálásában. Az egyik asztalon segédletként szolgáló könyveket találtak: értelmező és ellentétszótárt, de földrajzi atlaszt is használhattak.

„Attól függetlenül, hogy az interneten rengeteg információ van, azt is kell tudni, hogy azért azok nem mindig hiteles információk. Azt is tudni kell, hogy egy internetes információ hiteles vagy nem hiteles. A könyvek pedig adottak, azt gondolom, hogy soha nem fognak – legalábbis bízunk benne – kimenni a divatból” - mondta Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár könyvtárvezetője.

A rendezvény nem titkolt célja, hogy a rejtvényfejtőknek legyen utánpótlása. A résztvevők között akadt olyan is, aki rendszeresen játszik, de olyan is, akit a könyvjutalom vonzott.

„Legfőképp a rendes, skandináv játékokat szeretem, és azért, mert így tudom bővíteni a tudásomat” - nyilatkozta Tokaji Vivien Viktória.

„A keresztrejtvény hasznos időtöltés, és azért jöttünk, hogy nyerjünk” - fogalmazott Kozma László.

A gyerekeknek egy óra állt rendelkezésükre kitölteni a három feladványt. Ahogy Derencsényi Béla, az Ózdi Rejtvényfejtők Klubjának vezetője elmondta, ezeket egyébként elkészíteni sem könnyű, de a gyakorlás meghozza az eredményt.

„Kezdetekben ott is – mint minden első lépés – nehezebben, lassabban megy. Később, amikor már rutint szerez az ember, tudja, hogy hova érdemes tenni egy fekete négyzetet, hogy lesz könnyebb majd megszerkeszteni a rejtvényt. Van olyan, hogy 4-8 óra alatt áll össze az ábra. De a szöveget megalkotni még nehezebb feladat, megfogalmazni, definiálni a megadott szavakat, hogy ne legyen olyan egyszerű, sablonos” - mondta Derencsényi Béla, az Ózdi Rejtvényfejtők Klubjának vezetője.

Dobogóra jutott az Újváros Téri Általános Iskola mindkét csapata, illetve a vasváros Betűnyomozók gárdája is. A nyertesek könyvjutalmat és keresztrejtvényeket tartalmazó újságokat vihettek haza. Holnap és vasárnap a XI. Ózd Kupával folytatódik a kihívás, akkor egyéniben és csapatban is megmérettethetik magukat az ország minden tájáról érkező jelentkezők.


397_0_t 397_1_t 397_2_t 397_3_t
397_4_t 397_5_t 397_6_t 397_7_t
397_8_t 397_9_t 397_10_t
Vissza