Ózdi Szabadegyetem (képgalériával)2018. október 5. (péntek) 19:00 - Városnews/7398_0_300.jpgIsmét sok érdeklődőt vonzott az Ózdi Szabadegyetem előadása. A beszélgetés során az előadók olyan témákat vitattak meg, mint például milyen okok vezettek az arab tavaszhoz, vagy miként változhat meg Európa társadalmi és gazdasági berendezkedése a következő időkben.

Több száz érdeklődő gyűlt össze az Olvasó Adorján Lajos termében, hiszen az Ózdi Szabadegyetem legutóbbi előadása az illegális migrációval és az ehhez köthető gazdasági, valamint társadalmi hatásokkal foglalkozott. Dancsok Tamás, a kezdeményezés ötletgazdája nem először szervezett ilyen témájú beszélgetést. Igaz, a mostani alkalom létrejöttéhez Riz Gábor országgyűlési képviselő közbenjárása is kellett.

„Olyan demográfiai hullámok vannak kialakulóban, amit dr. Bogár László már háromszor felvázolt itt Ózdon. Afrika lakossága már túllépte az 1 milliárdos számot. A szakértők még további 10-200 millió embert várnak ebbe a térségbe, akik ugye mind fiatalok lesznek majd. Ő Csádot és Nigériát hozta fel példának, hiszen ott már a 300 milliót is átlépte a lakosok száma” - mondta Dancsok Tamás, szervező.

A beszélgetés moderátora Szalontai László okleveles biztonságpolitikai szakértő volt. Ő olyan kérdéseket vetett fel a résztvevőknek, amelyek segítségével a nézők is betekintést nyerhettek a világpolitika szövevényes hálójába. Az utóbbi években kialakult feszült helyzetre az akció-reakció törvényét hozta fel példaként.

„Ha az állam nem védi meg az embereit, a különböző képződmények, akár politikai vagy civil szerveződésben átváltanak radikálisba. Érthető, hogy Svédországban a szociáldemokrata párt maradt hatalmon, de nézzük meg azt is, hogy ilyen rosszul még soha nem szerepeltek választáson. A lényeg, hogy ott is megerősödött a radikális oldal” - fogalmazott Szalontai László, okleveles biztonságpolitikai szakértő.

A társalgás egyik résztvevője dr. Istvanovszki László nyugalmazott rendőrezredes, szervezett bűnözés elleni szakértő volt. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára kifejtette, hogy a legfontosabb az illegális bevándorlással és a terrorizmussal kapcsolatban tisztázni az egyes alapfogalmakat.

„Az ENSZ 1951-es egyezménye alapján az a migráns, akit faji, vallási, nemzetiségi vagy egyéb hovatartozás miatt ott, ahol él, üldözés ér, és ezért kénytelen elhagyni a hazáját. Ez még kiegészült azzal a jegyzőkönyvvel, hogy háború vagy más erőszak nélkül menekül” - mondta dr. Istvanovszki László, szervezett bűnözés elleni szakértő.

Földi László egykori hírszerző, titkosszolgálati szakértő több saját példával érzékeltette, hogy mennyire nehéz a terrorveszély megállapítása. Kifejtette, hogy a mostani illegális bevándorlási hullámnak is voltak történelmi előjelei. Elmondása szerint sokan nem beszélnek elég nyíltan a veszélyről, és az érintetteknek ez az egyik legnagyobb gyengéje.

„Azért inváziónak hívom, mert teljesen egyértelmű ma már, főleg három év távlatából, hogy szervezett dologgal állunk szemben. Hogy ki és miért szervezte, arra még visszatérünk, de nem spontán folyamattal állunk szemben. Európa nem véletlenül keveredett olyan élethelyzetbe, hogy kihívást szenved biztonságpolitikai szempontól többek között, hanem ez egy irányított problémakör” - fogalmazott Földi László, titkosszolgálati szakértő.

Az Ózdi Szabadegyetem a következő hónapokban is folytatódik. Novemberben a Sport és Média negyedik előadására várják majd a résztvevőket, míg decemberben ismét a magyarok mongolokkal való kapcsolatáról hallhatnak az érdeklődők dr. Obrusánszky Borbála révén.


398_0_t 398_1_t 398_2_t 398_3_t
398_4_t 398_5_t 398_6_t 398_7_t
398_8_t 398_9_t 398_10_t
Vissza