Elmék csatája (képgalériával)2018. október 8. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/7405_0_300.jpgHazánk legjobb rejtvényfejtői látogattak városunkba a tizenegyedik alkalommal megrendezett Ózd Kupa alkalmából. A tudáspróba az Országos Keresztrejtvényfejtő Bajnokság egyik állomása. Szombaton egyéniben, vasárnap pedig csapatban mérhették össze felkészültségüket az elmebajnokság résztvevői.

Az Olvasó Adorján Lajos termében gyűltek össze szombaton az ország legjobb rejtvényfejtői. A megnyitón a bajnokság szervezői, valamint Janiczak Dávid polgármester köszöntötte a megjelenteket. A XI. Ózd Kupa első napjára az előnevezéseknek megfelelően több mint száz résztvevő jelent meg. Egyéniben kezdő, haladó, mesterjelölt és mester kategóriában versenyezhettek egymással az indulók. Debreczeni Dánielné a Fehérvári Rejtvényfejtők Egyesületének egyik vezetője elmondta, hogy nagyon hasznosak az itt megszerzett információk, így érdemes minél korábban hozzáfogni a fejtörők megoldásához.

„Ez egy nagyon hosszú folyamat. Vagy egy rövid szerelem vagy egy hosszú út. Ekkor már gyermekkorban elkezd érdeklődni minden dolog iránt. Amikor én középiskolás koromban találkoztam az első rejtvényemmel, akkor én már a padtársammal versenyt fejtettem. Akkor még az igazán kis alakú Útitárs rejtvényt” - nyilatkozta Debreceni Dánielné, a Mesterjelölt kategória versenyzője.

Derencsényi Béla, az esemény szervezője elmondta, hogy elégedett a versenyzők létszámával, és örül neki, hogy mindig lát új arcokat. Ehhez az is hozzájárul, hogy az első két verseny mindenki számára ingyenes, és ezután is csak egy minimális tagdíjat kell befizetni a Rejtvényfejtők Országos Szövetségének. Az alkotók most is többféle feladvánnyal készültek az indulóknak, hogy mindenki képességeinek megfelelőt tölthessen ki.

„Valakinek a fejtés, valakinek pedig az alkotás a könnyebb. Van olyan ismerősöm, aki rejtvényeket szerkesztett, de ő nem tudott, illetve nem szívesen fejtett. A fejtéshez sok ismeretanyag kell, amit úgy gondolom, hogy ott van az agyunkban, csak elő kell csalogatni. Ezt a sok tudást elsősorban olvasással tudjuk megszerezni” - mondta Derencsényi Béla, szervező.

Végül egyéniben három ózdi sikernek örülhettünk. Magyari Piroska és Bellérné Ostoróczki Judit a kezdők között, míg Kovács Katalin a mesterjelölteknél állhatott fel a képzeletbeli dobogóra. A csapatküzdelmek során városunk több lakója szintén bekerült az első háromba.


405_0_t 405_1_t 405_2_t 405_3_t
405_4_t 405_5_t 405_6_t 405_7_t
405_8_t 405_9_t

 

Vissza