Vitás kérdések (képgalériával)2018. november 15. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/7527_0_300.jpgVáltozik az építményadó mértéke, és összesen 600 millió forintos folyószámla hitelkeretet használ ki az önkormányzat 2019-ben. Többek között ezekről határozott mai ülésén a képviselő-testület. A fafeldolgozó üzemmel kapcsolatos állásfoglalás kialakítását követően még huszonegy napirendi pontot vitattak meg a városatyák.

A fafeldolgozó üzemmel kapcsolatos állásfoglalás kialakítása során hosszas vita alakult ki a képviselő-testület mai ülésén, azt követően azonban az ÉRV Zrt.-t érintő két napirendi pontot gyorsan elfogadta a grémium. A folytatásban a sávosan meghatározott építményadó változásáról döntöttek. Ennek értelmében a száz négyzetméter alatti ingatlanok esetében csökken, afölött pedig sávonként különböző mértékben növekszik a közteher. Vitális István arról érdeklődött, miért csak most került a testület elé ilyen előterjesztés, és hiányolta a megfelelő gazdaságpolitika meglétét. Szintén vitát váltott ki a jövő évi biztonságos működés finanszírozásához szükséges folyószámla hitelkeret igénybevétele. Összességében 600 millió forintról van szó. Ahogy Janiczak Dávid elmondta, ez nem rendkívüli intézkedés.

„Ennek a ciklusnak a 2016-os esztendejét kivéve minden korábbi évben volt az önkormányzatnak folyószámla hitelkerete, ami az önkormányzat bevételeinek sajátos befolyásából – hogy azok hogyan folynak be az önkormányzat számlájára – ered. A köztes hónapokat az önkormányzatnak át kell hidalnia, hogy költségvetését teljesíteni tudja” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Vitális István itt ismét arról beszélt, hogy az elmúlt években nem volt megfelelő gazdaságpolitikája a városvezetésnek. Hozzátette: az elmúlt ciklusban folyamatosan csökkent a működési hiány, most pedig megfordult a folyamat.

„Az előző ciklus gazdálkodásának köszönhetően 2015-re már csak talán 150 millió volt, a mostanihoz képest minimális összeg, és 2016-ban nem volt működési hiányra szükség. Ez az előző ciklus eredménye. Az pedig, hogy most ez a trend, visszamentünk az időben tíz évet, és ismételten több százmilliós működési hiányra van szükség, ez már az Önök tevékenységének az eredménye” - emelte ki Vitális István, független önkormányzati képviselő.

Fürjes Pál szintén megerősítette, hogy a működéshez szükség van a folyószámlahitelre. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzátette: egyetért Vitális Istvánnal abban, hogy figyelni kell a költségvetés alakulását.

„Ha ezt nem figyeljük, az egész gazdaságpolitikai hiányt, és a költségvetés egyéb területeinek alakulását, azt nem jól tesszük. Globálisan, hogy a mértéke mennyivel csökkenne, így nem tudjuk megmondani. Ennek nemcsak egy elvi döntés része van, hogy a finanszírozásra szükséges a folyószámla hitelkeret, hanem gyakorlatilag ez pénzbe kerül” - tette hozzá a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Fürjes Pál.

Ezt az előterjesztést végül nyolc igen szavazattal, hat tartózkodás mellett fogadták el. A továbbiakban a 25-ös főút nyomvonalának áthelyezését és rendkívüli önkormányzati támogatásra vonatkozó pályázat benyújtását is megszavazták. Az alapítványok támogatásáról újabb vita alakult ki: több képviselő is kifogásolta, hogy nehezen, vagy nem tudják felhasználni képviselői keretüket. Előfordult, hogy már elvégzett munkát sem tudtak kifizetni. Ezután a családok és gyermekek átmeneti otthonának üzemeltetésére vonatkozó törvényességi felhívásról értekeztek, majd az egészségügyi alapellátásról, a szociális ellátásokról, valamint az Ózdi Súlyemelő és Fitness Club tevékenységéről szóló tájékoztatókat is tudomásul vették.


527_0_t 527_1_t 527_2_t 527_3_t
527_4_t 527_5_t 527_6_t 527_7_t
527_8_t 527_9_t 527_10_t 527_11_t
527_12_t 527_13_t 527_14_t 527_15_t
527_16_t 527_17_t
Vissza