Mesés fejlődés (képgalériával)2018. december 6. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/7596_0_300.jpgA mesék személyiségformáló hatásáról tartott előadást a Miskolci Egyetem docense. A tudománynépszerűsítő sorozat legutóbbi állomásán dr. Havasi Virágot hallgathatták meg az érdeklődők. Kiderült többek közt, hogy miként érdemes átadni a meséket a gyerekeknek, és hogy azok hogyan alakítják a fiatalok identitását.

Városunkban már több mint egy éve tartanak tudománynépszerűsítő előadásokat a Miskolci Egyetem szakemberei. Volt már szó többek közt demográfiai változásokról, a családokról, ezúttal pedig az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének docense érkezett Ózdra. Dr. Havasi Virág a mesék identitásformáló hatásáról beszélt. Elmondta, hogy fontos differenciálni, milyen történeteket adunk át a gyerekeknek.

„Nagyon fontos, hogy hány éves a gyerek, hogy akkor milyen mesékre érett egyáltalán. Illetve a népmeséknek mindenképpen kiemelt szerepük van. Természetesen a műmesék között is vannak értékesek, de a népmeséket az évszázadok szűrték meg, és az igazán értékesek maradtak fenn” - mondta dr. Havasi Virág, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének docense.

A szakember hozzátette: nemcsak a megfelelő mese kiválasztása lényeges, hanem az átadás módja is. A legjobb, ha nem a tévé elé ültetjük a gyermekeket, hanem felolvasunk, vagy fejből mondunk nekik különféle történeteket. Ez ugyanis bensőségesebbé teszi a szülő-gyermek kapcsolatot. Az előadáson szó volt arról is, hogy a mesehallgatás a képzelőerőt, a képalkotást is fejleszti. A közönség soraiban ott voltak az egyetem ózdi kihelyezett tagozatának hallgatói mellett más érdeklődők is. Igaz, a szervezők szeretnék, ha több külsős venne részt ezeken az alkalmakon.

„Vegyesek a tapasztalatok. Egyelőre azt látjuk, hogy azok a hallgatók, akik a szociális munka alapszakra járnak, azoknak a zöme a tudománynépszerűsítő előadásokat igénybe veszi tudásának bővítéséhez, gyarapításához. De azért azt kell, hogy mondjam, az idegenek kevésbé jönnek” - nyilatkozta Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Az előadássorozat szervezői törekednek a változatos témák mellett arra is, hogy ezeket kevésbé tudományos nyelven, mindenki számára érthetően tolmácsolják az érdeklődőknek.


596_0_t 596_1_t 596_2_t 596_3_t
596_4_t 596_5_t 596_6_t 596_7_t
Vissza