Gondoskodás a léleknek (képgalériával)2019. január 10. (csütörtök) 19:00 - Egyháznews/7682_0_300.jpgCigánypasztoráció a Kárpát-medencében címmel tartottak kétnapos szakmai rendezvényt városunkban. Helyi és hazai csoportok mellett a határon túlról is érkeztek szakemberek, hogy megvitassák egymás jó gyakorlatait, bemutassák tevékenységüket. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a legfontosabb a lelki gondozás, amelyre minden közösségnek szüksége van.

Egyházi és civil szakemberek gyűltek össze a Karitász Hungarica Ózdi Szervezetének épületében. Kétnapos rendezvényre érkeztek, amely a pasztorációra, azaz a lelki gondozásra fektette a hangsúlyt. A cigány közösségek lelki felzárkóztatására létrehozott Boldog Ceferino Intézet fő céljának tekinti, hogy a segítő csoportok tevékenységéhez hozzájáruljon, illetve hogy minél több településen alakuljanak ki roma közösségek.

„Nagyon fontos, hogy különböző szegmensekről szoktunk beszélgetni. Beszélgetünk általában a világról, akár az oktatási, nevelési, egészségügyi, vagy bárminemű problémáról, de a hátrányos helyzetűek lelki gondozására, és a cigány közösségek lelki gondozására nagyon nagy szükség van, hogy lehetőséget teremtsünk” - mondta Bángi-Magyar Anna, a Boldog Ceferino Intézet munkatársa.

A szakmai találkozóra a határokon túlról is érkeztek. A Boldog Ceferino Intézet többek között Kárpátalján és Erdélyben működő csoportokkal is együtt dolgozik.

„Próbálok elmenni a cigányokhoz, a cigánytelepekre, és megismerni, hogy ők hogyan élnek, mire van nekik szükségük” - nyilatkozta Katarína Pajerská, a Munkácsi Egyházmegye cigányreferense.

Itt, helyben is vannak olyan csoportok, amelyek a felzárkóztatáson dolgoznak. A Győztes Bárány Katolikus Közösség 2016-ban alakult meg városunkban.

„Mi hátrányos helyzetű gyerekeket és családokat céloztunk meg. Közösségünk tagjai is belőlük tevődnek össze. Próbálunk a gyermekközösségi alkalmakkor higiéniától kezdve a tanuláson át segíteni, és a tanulás fontosságát előtérbe helyezni nekik, és hogy fontos tagjai legyen az államnak, Magyarországnak” - hangsúlyozta Máté Károly, a Győztes Bárány Katolikus Közösség tagja.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a lelki gondozásra minden közösségnek szüksége van. Így tehát a felzárkóztatás nem igényfüggő, az egész csak a segítő szándékon múlik.

„Mindenki szereti azt, ha szeretik, mindenki szereti azt, ha biztonságban él, akár az Isten fogja a kezét, akár a felebarátja fogja a kezét. Mindenki fogékony, csak vajon tudjuk-e, hogy hol keressük a lényeget. Az Istent, a megbocsátást, a toleranciát” - fogalmazott Mischinger Ferenc, római katolikus plébános.

Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények célja az, hogy a segítő szervezetek tapasztalatot cseréljenek, bemutassák egymásnak tevékenységüket, és ezáltal fejlődjenek.


682_0_t 682_1_t 682_2_t 682_3_t
682_4_t 682_5_t 682_6_t 682_7_t
682_8_t 682_9_t 682_10_t 682_11_t
682_12_t 682_13_t 682_14_t
Vissza