Korszerű eszközök (képgalériával)2019. január 11. (péntek) 19:00 - Városnews/7688_0_300.jpgModern, GPS-alapú nyomkövetőrendszer segíti a téli akadálymentesítésben részt vevő gépek irányítását az Ózdi Városüzemeltető Intézménynél. A hóeltakarításban bevethető járművek egyike még a nagy havazások előtt kiégett, helyette egy új gépet állítottak munkába. Ebben az időszakban háromszázhúsz fő tesz azért, hogy városunk útjai minél járhatóbbak legyenek.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény GPS alapú rendszere folyamatosan figyeli a téli akadálymentesítésben részt vevő gépek útját. Az apró zöld nyilak a jelenleg kint tevékenykedő autók helyzetét jelzik. Jelenleg három nagy és két kis gép teljesít szolgálatot Ózd területén. Ezek sóznak, vagy éppen havat túrnak az időjárási körülményektől függően. A térképen színekkel van jelölve, hogy melyik járműhöz mely terület tartozik, a kék színnel jelölt szakaszokat a Magyar Közútnak kell rendben tartania egy-egy hóhelyzet esetén. Ezt a navigációs rendszert tavaly vezették be az intézménynél, és jelentősen megkönnyíti a munkájukat.

„A téli időjárásnak a forgalombiztonságot veszélyeztető hatásait kell mérsékelnünk. Ez a fő feladat. Tehát ha egy adott útszakasznál az igyekezetünk megvan, a gépeink dolgoznak, a szórást megfelelően tudjuk végezni, akkor a számunkra előírt feladatot elvégezzük, tehát mérsékeljük. Olyan helyzetet, ami egy nyári időszakban rendelkezésre áll az úton, hogy teljesen száraz, teljesen fekete, teljesen csúszásmentes az képtelenség, de próbálkozunk vele, vannak olyan szakaszok amelyeknél ezt el is érjük. A Piac út kiemelt útvonal” - mondta Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatója.

Több lakossági visszajelzés is volt azzal kapcsolatban, hogy egy-egy alkalommal felemelt tolólappal látták Ózd utcáin a gépeket közlekedni. Az ÓVI vezetője elmondta, hogy a tolólap gumi éle csak akkor tudja az utat megtisztítani, ha az adott területen a hó vastagsága eléri a 3-5 centimétert. Amennyiben egy gép meghibásodik, annak helyére nem tudnak másikat biztosítani, ezért az az útszakasz késedelmet szenved takarítás tekintetében, ilyen egyébként két három esetben történt a legutóbbi havazáskor. A közelmúltban az egyik gépjármű a telephelyen egy elektromos szikra miatt kiégett, ez is hátráltatta a munkát, viszont néhány napja egy új kis gép kapcsolódott be a síkosságmentesítési folyamatokba.

„Szükségünk volt egy kicsi ügyes járműre, amellyel a parkolókat, keskenyebb utakat meredekebb utakat tudjuk sózni, illetve túrni. Hosszas keresgélés után Veszprémben találtunk egy svájci gyártmányú kis járgányt, ez keskeny és ügyes, egyszerű dízel motor van benne. Hárommillió forintra tartották, amelyet sikerült lealkudnunk két és fél millióra, és azóta is használjuk” - nyilatkozta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

Ezen a télen körülbelül 270 tonna sót és ugyanennyi sódert szórtak már szét a városban a városüzemeltető intézmény munkatársai. A tárolókban jelenleg 90 tonna só van bent és 200 tonna sóder áll rendelkezésre. Ebben az időszakban háromszázhúsz fő tesz azért, hogy városunk útjai minél járhatóbbak legyenek.


688_0_t 688_1_t 688_2_t 688_3_t
688_4_t 688_5_t 688_6_t 688_7_t
688_8_t 688_9_t 688_10_t 688_11_t
688_12_t 688_14_t 688_15_t
Vissza