Ingatlanpiaci helyzet (képgalériával)2019. február 7. (csütörtök) 19:00 - Városnews/7782_0_300.jpgEgyre magasabb áron vásárolhatjuk meg álmaink otthonát Ózdon, emellett az albérletárak is növekedtek. Családi házhoz szinte olcsóbban juthatunk, mint egy panel- vagy téglalakáshoz, persze ez függ az ingatlan állapotától is. Utóbbi típus akár egy-két nap alatt is elkelhet, míg előbbi esetében egy évet is várhatunk a megfelelő vevőre. A piacon egyébként egyre több olyan vásárló jelenik meg, aki alku nélkül elfogadja az árat.

Töretlen fejlődést mutat az ózdi ingatlanpiac. Az országos tendencia egyre jobban érezteti hatását városunkban is, bár egyre drágábban juthatunk hozzá a kiszemelt ingatlanhoz, még így is magasabb a kereslet, mint a kínálat. A vásárlók többsége az Újváros tér és a Városközpont környékét részesíti előnyben. A családi házakra gyengébb kereslet mutatkozik, a szakember szerint azért, mert ott mindig van mit csinálni, általában a felmerülő költségek is magasabbak, és rengeteg rejtett hiba jelentkezhet.

„Egy lakás, egy panel vagy téglalakás, ha a piaci árhoz közeli áron van, akkor azért egy-két nap alatt is elkelhet. A családi házaknál más a helyzet, hosszabb az értékesítési idő. Átlagosan hetven nap egy panellakás esetében, a családi házaknál ez több hónap, akár egy év is lehet” - mondta Kocsis György, az Otthon Centrum franchise partnere.

Előfordult az is, hogy magasabb áron sikerült eladni egy ingatlant, mint ahogyan az meg volt hirdetve. Ha többen is szeretnék megvásárolni ugyanazt a lakást, akkor elképzelhető, hogy egymásra licitálnak. Szoboszlai Klára a Bibó úton egy 55 négyzetméteres, felújítandó két szobás téglalakást kínált eladásra négymillió hatszázezer forintért. Az ingatlant tavaly november óta hirdeti, azt mondja talán most sikerül tőle megválnia.

„Azt tapasztalom, hogy a kereslet nagyobb most mint a kínálat, nem túl sok eladó lakás van, és mostanában mentek felfelé egy kicsit az árak is, volt egy időszak, amikor szinte semmit nem adtak érte. Bár még most sem nagyon sok egy lakás ára, mert talán egy kocsit lehet érte venni, de azért egy kicsit följebb mentek” - nyilatkozta Szoboszlai Klára.

Mák Zsolt a Győzelem úton egy száz négyzetméter alapterületű háromszintes családi házat vásárolt hárommillió hatszázezer forintért, ahová tavaly áprilisban már be is költözhettek. Korábban a Bulcsú úton éltek egy másfél szobás lakásban, amelytől másfél hét alatt sikerült megválniuk hárommillió százezer forintért minden alku nélkül. Azt mondja, mindössze két nap alatt sikerült megtalálnia álmai otthonát, amelyre természetesen még rengeteget kell költenie.

„Egy családi ház csak viszi a pénzt. Számításaim szerint még olyan hat-nyolc millió forintot kell ráköltenünk. Kívülről nincs szigetelve, ami nagyon negatív a fűtés szempontjából, nincs vakolat sem, a fürdőszobát meg kell újítanunk, előszobát burkolnunk kell, kertet meg kell csinálni és a kerítést is” - hangsúlyozta Mák Zsolt.

Az utóbbi időszakban az albérletárak is drasztikusan emelkedtek városunkban, esetenként elérik a negyven, vagy akár az ötvenezer forintot is havonta. Az önkormányzati bérlakások iránt is nagy az érdeklődés, jelenleg az Ózdinvest minden ingatlanában laknak, amelyet pedig kiírnak licitre, az is szinte azonnal elkel.


782_0_t 782_1_t 782_2_t 782_3_t
782_4_t 782_5_t 782_6_t
Vissza