Szemünk világa (képgalériával)2019. február 26. (kedd) 19:00 - Fejlesztésnews/7844_0_300.jpgEgy új szemvizsgáló géppel bővült az Almási Balogh Pál Kórház eszközparkja. A mintegy tízmillió forintos beruházásra saját forrásból, jól működő gazdálkodásuknak köszönhetően nyílt lehetőség. A modern berendezés olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek eddig nem voltak elérhetőek az ózdiak számára. Amellett, hogy a pácienseknek rövidebb ideig kell várakozniuk a szemészeti szakrendelő előtt, pontosabb eredményeket is kapnak.

Az Almási Balogh Pál Kórházban az elmúlt időszakban számos fejlesztés valósulhatott meg pályázati pénzből. Három éve új gazdálkodási modell alapján működnek, és ez eredményesnek tűnik, ugyanis a közelmúltban saját forrásból is sikerült beruházniuk egy modern szemvizsgáló gépre. Jelen pillanatban nincs adósságuk, sőt anyagi mérlegük pozitív értéket mutat. A döntéshozók úgy határoztak, hogy a szakrendelők eszközparkját bővítik elsőként.

„A szemészet rendkívüli mód elavult műszerekkel dolgozott, és úgy döntöttünk, hogy ott kezdjük meg a beruházást saját forrásból. Tízmilliós nagyságrendű beruházással vettük meg ezt a készüléket. Nagyon sok olyan funkciót tud, amiért korábban el kellett menni az Ózd környéki embereknek máshová vizsgálatra” - mondta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

Az új eszköz lényegesen meggyorsítja a vizsgálatot, használatával pontosabb eredmények kaphatóak. Például a szemnyomás mérésnél nincs már szükség arra, hogy érzéstelenítést követően egy manométert rányomjanak a szemgolyóra, hanem a műszerbe való betekintéskor egy levegő befúvás után azonnal megvan az eredmény, minden kellemetlenség nélkül.

„Ez a legmodernebb, ami kapható gyakorlatilag, ilyen nincs még egy a városban. Ezzel lehet fénytörési hibát mérni, ez a szemüvegrendelésnél nagy segítség. Lehet zöldhályog szűrést végezni, mert szemnyomást is lehet vele mérni, ezen kívül a szaruvastagságot is megméri, és ennek megfelelően korrigálja a szemnyomás értékeket is” - hangsúlyozta dr. Bochdanovits Márta, szemész főorvos.

Őszi Gyuláné már többször is járt a szemészeten, nem látta jól az apró betűket, ezért olvasáshoz szemüveget kell viselnie, most más panaszokkal fordult orvoshoz, és a pár perces vizsgálat után azonnal találtak megoldást problémájára.

„Egy hete körülbelül ég a szemem, fáradt. Szóval nehezemre esik nézni. Viszket is. Doktornő azt állapította meg, hogy kevés a könnyem. Gondolom ez szárazság, így írt fel megfelelő szemcseppet, és sajnos van egy kis szürkehályogom is, aztán majd meglátjuk a továbbiakban” - nyilatkozta Őszi Gyuláné.

A szemészeti szakrendelőbe beutaló nem szükséges, csupán előjegyzést kell kérni a földszinten található betegirányítóban. Gyakorlatilag egy héten belül van időpont. A rendelés minden hétköznap reggel fél nyolctól délután kettő óráig tart.


844_0_t 844_1_t 844_2_t 844_3_t
844_4_t 844_5_t 844_6_t
Vissza