Negyven nap2019. március 6. (szerda) 19:00 - Egyháznews/7876_0_300.jpgMegkezdődött a negyvennapos nagyböjt. A keresztények a húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. A gyakorlat lényege, hogy lemondást, önfegyelmet gyakoroljunk, amelyet sokak szerint nemcsak a húsételek hanyagolásával tehetünk meg, hanem fontos ilyenkor a testünk és lelkünk megújulása is.

A negyvennapos böjt a negyedik századra vált általánossá a keresztény világban. A lényege, hogy lemondást és önfegyelmet gyakoroljunk mától, azaz hamvazószerdától egészen húsvétig. A tizenegyedik századig olyannyira szigorú volt a gyakorlat, hogy késő délutánig semmit nem ettek. A negyven nap alatt húst, tejterméket és tojást egyáltalán nem fogyasztottak. Mára persze ezek a szabályok enyhültek.

„Nagyon sok ember arra gondol, hogyha a böjt szót hallja, vagy ezzel találkozik, hogy valamilyen ételektől való tartózkodásról szól csupán. Ez részben így van főleg hívő emberek, katolikusok vagy ténylegesen hitüket gyakorló emberek ezt komolyan is veszik, hogy bizonyos ételektől és húsételek fogyasztásától egészen húsvétig tartózkodnak” - mondta Csikainé Mihalik Éva, református lelkész.

A lelkész hozzátette, hogy már az is böjtnek számíthat, ha lemondást tanúsítunk, valamiféle dolgot megvonunk magunktól, félretesszük. Ezen kívül pedig fontos lenne, hogy rendet tegyünk életünkben, ahogy a természet tavasszal, úgy mi is megújuljunk. Az emberek véleménye mint sok minden másban ebben is megoszlik.

„Gyümölcsöt eszünk, salátát, ilyesmit szoktam a gyerekeknek adni, amivel tudom pótolni, hogy ne legyenek éhesek” - nyilatkozta Vincze Krisztina.

„Hát, hogy mondjam, nem szoktam vele úgy foglalkozni. Tehát nem” - hangsúlyozta Matta Zsoltné.

Jézus tanítása szerint a böjt "Isten iránti szenvedély, szeretet és mélyebb önátadás”. A lemondás célja tehát az, hogy ezáltal is közelebb kerüljünk Istenhez. A gyakorlat a húsvéti feltámadási misével ér majd véget.

A kép illusztráció.

Vissza