Tiszta munka (képgalériával)2019. március 11. (hétfő) 19:00 - Fejlesztésnews/7891_0_300.jpgPlazmatechnológiás légtechnikai és fertőtlenítő berendezésekkel bővült az Almási Balogh Pál Kórház eszközparkja. A napokban több száz darab falikaros, valamint ágyra szerelhető adagoló is érkezett az egészségügyi intézménybe, ehhez kapcsolódva több ezer liter kéz- és felületfertőtlenítőkre is sikerült szert tenniük. A fejlesztésekre egy a betegbiztonságot célzó sikeresen elnyert pályázat biztosította az anyagi fedezetet.

A stabil és minőségi ellátás egyre inkább elvárás az egészségügyi intézményekkel szemben. A betegbiztonság egyik kiemelt területe a kórházi fertőzések felderítése és megelőzése. Az Almási Balogh Pál Kórházba a napokban egy olyan szállítmány érkezett, amelyre a „Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések az egészségügyi ellátórendszerben” elnevezésű pályázat biztosítja az anyagi forrást. A dobozok 400 db falikaros és 100 db ágyvégére szerelhető adagolót rejtenek, mintegy három és fél millió forint értékben. A közelmúltban egyéb eszközökkel is bővült a kórház a tisztaság jegyében.

„Ezen pályázat keretein belül légtechnikai berendezést is sikerült beszereznünk, hetvenegy darab plazmatechnológiás készüléket, amely folyamatosan biztosítja a kórtermek és helyiségek levegőjének tisztán tartását, illetve gyakorlatilag több ezer liter alkoholos kézi fertőtlenítőszert és szappant sikerült beszereznünk a kórház számára” - mondta dr. Kovács Sándor, az Almási Balogh Pál Kórház megbízott orvosigazgatója.

A plazmatechnológiás légtechnikai fertőtlenítő berendezésnek két fajtát szerelték fel a kórtermekbe, a szobák nagyságától függően. Az eszköz fő feladata, hogy az adott légtérbe tartózkodó kórokozókat beszippantsa a gépházába, egy szénszálon ezt átfuttassa, és az adott helyiségbe steril levegőt bocsásson ki, ezek százhúsz millió forintba kerültek.

„Ez azért fontos, mert az ide bekerülő betegek többsége valamilyen fertőző betegségben szenved, viszont ez senkire nincs ráírva. Az ellátás szempontjából, mind az ápoló személyzetnek, mind a betegeknek, gyermekeknek, látogatóknak egy magasabb higiénés minőségű levegőt biztosít” - emelte ki Vida Éva, az Almási Balogh Pál Kórház infekciókontroll vezetője.

Nemrégiben érkezett egy úgynevezett felületi fertőtlenítést támogató rendszer is, amely az ápoló és a takarítószemélyzet munkáját vizsgálja. Ennek egyik eleme egy fertőtlenítőszer előállító keverő berendezés, ugyanis napi szinten meghatározott, hogy milyen anyaggal, valamint ennek hány százalékos oldatával kell a tisztítást elvégezni. A folyamat része, hogy bizonyos tárgyakat, bútorokat fluoreszkáló anyaggal befújnak, ennek pontos helyét megjelölik egy tablet segítségével az adott helyiségben, a takarítást követően pedig egy UV lámpával ellenőrzik a munka minőségét. Ugyanezen pályázatból kiegészítésként még egy záró-fertőtlenítést végző automatára is sikerült szert tenniük, amely tulajdonképpen egy porlasztó berendezés, az eszköz a levegőben fejti ki a baktériumok ellen hatását a teljes biztonság érdekében.


891_0_t 891_1_t 891_2_t 891_3_t
891_4_t 891_5_t 891_6_t 891_7_t
891_8_t 891_9_t
Vissza