Biztos háttér (képgalériával)2019. március 19. (kedd) 19:00 - Fejlesztésnews/7912_0_300.jpgKözel negyedévszázados főzőüstöket váltottak le, kicserélték a klíma folyadékhűtőt, három darab szünetmentes tápegységet szereztek be, kompresszort is vásároltak, valamint a pathológián is történt fejlesztés az Almási Balogh Pál Kórházban. A beszerzések mintegy ötvenmillió forintba kerültek, amelyre az Állami Egészségügyi Ellátóközpont biztosította az anyagi fedezetet.

Az Almási Balogh Pál Kórházban az elmúlt időszakban számos fejlesztés valósult meg, a korszerűsítéseknek még mindig nincs vége. A jelenlegi modernizáció az egészségügyi intézmény háttértechnikáját érinti mintegy ötvenmillió forint értékben, amit fenntartójuk az Állami Egészségügyi Ellátóközpont finanszírozott.

„Ezek gyakorlatilag a kórház működését, a háttértevékenységet biztosítják. Igazi nagyüzem ez a kórház. Több százmillió forintos háttértechnika szolgálja a gyógyítókat és a gyógyulást. Sajnos jó részük elöregszik. Ezek cseréjéről párhuzamosan kell gondoskodnunk a gyógyítótechnika korszerűsítésével együtt” - mondta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

Dr. Bélteczki János elmondta, hogy az egyik legégetőbb problémát is sikerült most megoldaniuk, ugyanis lecserélték a már huszonhárom éves főzőüstöket is. Egy száz literes elektromos, valamint egy százötven literes gázos, német prémium márkás üst érkezett nemrég Nyíregyházáról, amelyeket már szolgálatba is állítottak. A régieket leselejtezték, azok alkatrészellátása és javítása igen nehézkes volt már.

„Azért van egy ekkora konyhánál erre szükség, mert háromszáz fő beteget látunk el naponta, valamint ehhez hozzátartozik egy hatvan fős személyzeti étkeztetés. Rengeteg féle ételt kell főznünk, hiszen gondolnunk kell a különféle betegségben szenvedő emberekre. Ettől kisebb konyhával ezt nem tudjuk ellátni” - hangsúlyozta Szabó Attila, az Almási Balogh Pál Kórház kapacitás gazdálkodási osztályvezetője.

A későbbiekben terveik közt szerepel a kiszállítás lehetősége is, hiszen a kórházi konyha kapacitása hatszáz fő ellátásra alkalmas, bár a folyosón sorakozó ételhordók arról árulkodnak, hogy még kisüzemben, de már most is van, aki innen hordja az ebédet.

A halál okának megállapítása, vagy egy betegség kiderítése céljából az ember kilenc belső szervéből vesznek mintát vizsgálatra. Ezeket paraffinba ágyazzák. A pathológiai osztályra egy úgynevezett mikrotóm készüléket vásároltak, amellyel a szövetmetszéseket gyorsan és szakszerűen lehet elvégezni. Rekonstrukción esett át a fél kórházat kiszolgáló légkondicionáló torony szíve. Ebben a klíma folyadékhűtőjét cserélték le huszonhárom év után, ami önmagában majdnem húsz millió forint volt. Ottjártunkkor épp a tágulási tartályt cserélték a szakemberek, de más műszaki fejlesztések is történtek. Három darab szünetmentes tápegységet még a héten beépítenek a helyükre. Egy a szakrendelőben, míg kettő a műtőszárnyban véd majd az áramkimaradásoktól.

Az alagsorban most még a régi kompresszor hangját halljuk berregni, de március végére már egy új felel majd a műtétekhez szükséges sűrített levegő ellátásáért.


912_0_t 912_1_t 912_2_t 912_3_t
912_4_t 912_5_t 912_6_t 912_7_t
912_8_t 912_9_t 912_10_t 912_11_t
Vissza