Nyári abroncsok (képgalériával)2019. április 2. (kedd) 19:00 - Aktuálisnews/7975_0_300.jpgMár időszerű a nyári gumik felszerelése. Az utóbbi hetek meleg időjárásának köszönhetően a helyi szervizekben folyamatos a forgalom. A tapasztalatok szerint egyre többen figyelnek oda arra, hogy az évszaknak megfelelő abroncsokat használjanak. Ennek közlekedésbiztonsági szempontból is nagy jelentősége van.

Téli abroncsok a parkoló autókon – még mindig gyakori ez a látvány városszerte, a változékony idő miatt sokan még nem látták elérkezettnek a csere idejét. Az utóbbi hetekben tapasztalt felmelegedés hatására ugyanakkor egyre többen keresik fel a helyi szervizeket. Van, ahol négy álláson halad egyszerre a munka, de így is vannak olyan időszakok, amikor elkerülhetetlen a sorban állás. A közlekedésbiztonság érdekében mindig fontos az évszaknak megfelelő gumik használata.

„Arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy az autón soha ne legyen vegyesen az abroncs. Például két téli, két nyári. Teljesen más a tapadása egy télinek meg egy nyárinak. Ilyenkor már a téli gumiabroncsokkal hosszabb a fékút, ellágyulnak, meleg van már nekik” - emelte ki Gyöngyösi Zsolt, a Gyöngyösi Gumi Kft. ügyvezetője.

Azon túl, hogy ajánlott az évszaknak megfelelő abroncsot felszereltetni, fontos odafigyelni azok állapotára is. Egyrészt a nyári gumik profilmélységének legalább 1,6 milliméteresnek kell lennie, másrészt pedig a gyártás időpontja is lényeges. Az elöregedett abroncsok ugyanis nem adnak kellő biztonságot. A tapasztalatok szerint az autósok ilyenkor nemcsak a kerekek átszerelését kérik a szakemberektől, hanem egyéb ellenőrzéseket, javításokat is elvégeztetnek.

„Általában azt kérik az ügyfeleink, hogy amikor szereljük a gumit, akkor nézzük át az autó futóművét és a fékeit is. Ez természetesen időszerű. Ugyanis a téli sok kátyú után elég sok futóműsérüléssel találkozunk, és a nyári gumit, az új gumit nem ajánlatos feltenni ilyenkor. Félrekoptathatja és tönkreteheti a gumit” - mondta Tengely Gyuláné, az Autópenta Szerviz Kft. ügyvezetője.

A megfelelő gumik kiválasztásánál egyébként számos szempontot mérlegelnek az autósok. Meghatározó tényező az ár mellett a minőség, de sokan figyelembe veszik az összehasonlító tesztek eredményeit is. Az abroncsokra ragasztott címke viszont csak a gyártó által bevallott, mások által nem ellenőrzött tulajdonságokat tartalmazza, érdemes tehát fenntartásokkal kezelni.


975_0_t 975_1_t 975_2_t 975_3_t
975_4_t 975_5_t
Vissza