Húsvéti szokások (képgalériával)2019. április 11. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8010_0_300.jpgA húsvéthoz kapcsolódóan tartottak múzeumpedagógiai foglalkozást az Ózdi Muzeális Gyűjteményben ma délelőtt. A Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai megismerkedtek a régi, illetve a még élő nagyböjti és húsvéti hagyományokkal, valamint kézműveskedtek is: ajtódíszt készítettek.

A húsvét közeledtével ehhez az ünnephez és a nagyböjti időszakhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Most a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai ismerkedhettek meg a régmúlt hagyományaival, illetve a még most is élő szokásokkal. Ennek keretében a gyerekek szalagokkal és tojásokkal díszítettek fel egy zöld ágat, amelyet énekelve vittek fel az emeleti terembe.

„Nagyon ügyesek voltak a gyerekek, elég tájékozottak voltak a húsvéthoz kapcsolódó mai szokásokkal kapcsolatban. A régebbi szokásokról ugye ők nem tudhatnak, de azért jöttek hozzánk, hogy megismerjék ezeket a böjti játékokat, hagyományokat. Ilyen volt például a szinalázás, a lányok körtánca, ilyen volt a mancsozás, ilyen volt a pipiskélés, valamint a villőzés” - mondta Darvayné Vincze Tímea, múzeumpedagógus.

Ahogy minden alkalommal, a fiatalokat most is várta valamilyen kézműves foglalkozás, amely a tavaszhoz, a húsvéthoz kapcsolódott. Most ajtódíszt készítettek a múzeumpedagógiai teremben. Ám ilyenkor a legfontosabb mégis az, hogy a gyerekek új ismeretekkel gazdagodva hagyják el az intézményt.

„Olyan is volt, játék a lányoknak, hogy amikor feldobtak egy követ, megmutatták, hogy milyen magas lesz az ágyuk, meg hogy mekkora létrán kell felmászni” - nyilatkozta Kis Dorina.

A gyerekek virágokat, például tulipánt vágtak ki papírból, majd az előre lefestett papírtányérra ezeket felragasztották. Így egy vidám, színes tavaszi díszt hoztak létre. Az itt elkészített alkotásokat aztán haza is vihették.


010_0_t 010_1_t 010_2_t 010_3_t
010_4_t 010_5_t 010_6_t 010_7_t
010_8_t
Vissza