Százöt csemete (képgalériával)2019. április 12. (péntek) 19:00 - Városnews/8016_0_300.jpgTöbb mint száz csemetét ültettek el ma önkéntesek városunk különböző területein. A Dancsok Tamás nevéhez fűződő kezdeményezés idén már a kilencedik évében jár. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény segítségével többek között vérszilvákat, platánokat, juharokat és tujákat is helyeztek el a kijelölt részeken.

Háromnegyed tíz körül érkezett meg a teherautó a Faluba azokkal a facsemetékkel, amelyeket szerte a városban önkéntesek ültettek el a mai napon. A Csillagfürt EGYMI előtti területen összesen tizenegy fát helyeztek el a már korábban kivájt gödrökbe. Ezek többsége vérszilva volt. A díszfák néhány év múlva sűrű, vörös lombkoronájukkal színesítik majd Ózd látképét.

„Egyetlen egy cél vezérelheti az embereket közösen – itt ez a lényeg –, hogy szebbé tegyük a környezetet, frissebbé a levegőt, és egy picit szebbé tegyük ezt a világot. Erről szól, semmi másról” - hangsúlyozta Dancsok Tamás, szervező.

Dancsok Tamás kilencedik éve szervezi meg az akciót, amelyhez évről évre rengetegen csatlakoznak – úgy magánszemélyek, ahogy egyesületek, cégek és politikai szereplők is. A legtöbb fát Szennán ültették el, oda negyven csemete jutott, ezeket a Damjanich út és a Bercsényi Miklós utca mentén helyezték el.

„Itt, a temetőnél valamikor volt egy sövény. Sajnos mögé jártak az emberek közül sokan, akik itt végezték el a dolgukat. Azt kiirtottuk annak idején, és most úgy gondoltuk, hogy a járda mellé fát ültetünk” - mondta Tartó Lajos, területi képviselő.

A Bolyki elágazó térségében is többen munkálkodtak. Ide ezüst juharokat és nagylevelű hársokat ültettek. Utóbbi egyébként a Kárpát-medencében őshonos fajta, amely ideális körülmények között akár 40 méter magasra is megnőhet.

„Tudjuk, hogy ma a világon az egyik legnagyobb kincs a jó levegő és a tiszta víz. A jó levegőt pedig a zöldfelület biztosítja. Minden fa életet jelent az ott élőknek. Mi egy csodálatos környék lakói vagyunk, mi ózdiak talán észre sem vesszük, mennyire szép a mi környékünk” - fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A búzásvölgyi játszótér körül smaragd tuják foglalták el helyüket. Ez a fajta hazánk egyik legkedveltebb örökzöldje.

„Idén a tavaly elkezdett munkát folytattuk itt, a Zalai úti játszótéren. Innen kimegyünk Szentsimonba, és a sportpálya mellett fogunk juharfákat ültetni. Itt pedig a tujákat ültettük el. Így ez a játszótér szerintem nagyon szépen be lett fásítva” - nyilatkozta Vitális István, területi képviselő.

A munkálatok elvégzésében nagy részt vállalt az Ózdi Városüzemeltető Intézmény. A helyszíneket egy előzetes állapotfelmérés alapján választották ki.

„Szükség van a fák pótlására, mert nagyon kiöregedett az állomány már a városban. Ezen kívül balesetveszélyes, viharkáros fák is vannak tízesével minden évben” - emelte ki Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

Az akcióhoz csatlakozó önkéntesek ma 105 darab csemetét ültettek el városunk különböző területein. Volt olyan is, aki külföldről tett felajánlást tizenöt nagyobb méretű fa elhelyezésére.


016_0_t 016_1_t 016_2_t 016_3_t
016_4_t 016_5_t 016_6_t 016_7_t
016_8_t 016_9_t 016_10_t 016_11_t
016_12_t 016_13_t 016_14_t 016_15_t
016_16_t 016_17_t 016_18_t 016_19_t
016_20_t
Vissza