Erdők aranya (képgalériával)2019. április 24. (szerda) 19:00 - Városnews/8049_0_300.jpgSzámos változás lépett életbe a gomba gyűjtésével, feldolgozásával és eladásával kapcsolatban. A vonatkozó rendelet legfrissebb módosítása eredményeként szigorodtak a szabályok, főleg az eladói és az ellenőri oldalon. A gombák bevizsgálására városunkban is van lehetőség, a Vásárcsarnok épületében, szinte minden nap, ingyen ellenőriztethetjük azokat.

A melegebb, esős idő hatására az erdőkben megjelentek a különféle gombák. Az évnek ebben a szakában rengetegen mennek ki begyűjteni az étkezésre alkalmas fajtákat, emellett pedig sokan kereskedelmi céllal szedik azokat. Utóbbiaknak szólnak a módosított rendeletek. Engedélyek és új dokumentumok is szükségesek az árusításhoz, amelyek az eladó és a termék információit tartalmazzák. Emellett friss szabályok érintik a szakellenőröket, nélkülük nem hozhatóak forgalomba a gombák.

„A piaci árusítás feltétele az, hogy egy gombaszakellenőr megvizsgálja az árusítandó gombákat. E nélkül a piacokon és a vásárcsarnokokban gombát árusítani nem lehet, nem szabad, egyszóval tilos” - mondta Kupás Dénes, gomba-szakellenőr.

Új termékkísérő dokumentumok és bizonylatok szükségesek, amelyeket csak a szakellenőrök adhatnak ki az eladóknak. Azoknak, akik a piacon szeretnének árusítani, őstermelői igazolvánnyal kell rendelkezniük. A bevizsgálásnak két módja van. Ellenőriztethetjük az eladásra szánt gombákat, illetve azokat is, amelyeket saját fogyasztásra gyűjtöttünk össze. A szolgáltatás mindkét esetben ingyenes, keddtől szombatig, reggel hat és délután egy óra között vehetjük igénybe. Bár a szakellenőr továbbra is a megszokott helyen várja a gombázókat, ettől a hétvégétől jelentős változások lesznek a piacon.

„Most szombaton reggeltől már a piac új részlegén vásárolhatnak a vásárlók és árulhatnak az eladók. Mi pedig 10 órától mindenkit szívesen látunk az ünnepélyes átadón, amikor az EU-s forrásból, 400 millió forint felhasználásával megvalósult új piac részleget fogjuk átadni a nagyközönség számára. Én úgy gondolom, hogy ez egy hatalmas eredmény, hogy városközpontunkban, egy korábbi sebhelyen lényegében egy vadonatúj, modern épületben láthatjuk most már vendégül a város és a kistérség vásárlóit” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A vásárolni vágyók már reggeltől igénybe vehetik az új épületet, ahol modern környezetben juthatnak hozzá főként friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz és különféle hústermékekhez.


049_0_t 049_1_t 049_2_t 049_3_t
049_4_t 049_5_t 049_6_t 049_7_t
049_8_t 049_9_t 049_10_t
Vissza