Nincs akadály (képgalériával)2019. május 5. (vasárnap) 16:33 - Sportnews/8080_0_300.jpgAz eső sem gátolta a 24. Ózdi Hegyi Futóverseny résztvevőit. Idén is népes mezőny vágott neki a két kijelölt távnak, a helyi versenyzők mellett többek közt Miskolcról és Hajdúszoboszlóról is érkeztek sportolók. Sokan már visszatérő vendégei a megmérettetésnek, de mindig feltűnnek új résztvevők is.

Borongós reggelen gyülekeztek a sportolók vasárnap reggel a Bíben-völgy bejáratánál. Fidrus Péter alpolgármester megnyitóját követően a rossz idő ellenére is népes mezőny rajtolt el az idei Ózdi Hegyi Futóversenyen. A megmérettetésnek már közel negyedszázados hagyománya van városunkban.

„Ez már a huszonnegyedik, tehát huszonnégy évvel ezelőtt kezdtük el a Hegyi Futóversenyt. Ez az útvonal volt akkor is, ami most van, ezt használtuk valamikor az edzéseken, amikor még magam is aktív sportoló voltam. És bizony az egyik legszebb pályája a megyének, mert sehol nincs benne aszfalt vagy kő, hanem teljesen erdei és füves területen megy végig a pálya. Igaz, vannak benne nehézségek például most is” - mondta Kormos József, az Ózdi Teknőc Futó Club elnöke.

A futók két táv közül választhattak: a rövidebb 11,4 kilométeres, míg a hosszabb 21 kilométeres volt. A rajtot követően az óvodások és iskolások betétfutamaival folytatódott a program. Eközben a felnőtt futók is szakadatlanul, az időjárással dacolva rótták a kilométereket. A 11,4 kilométeres körről elsőként Nagy Róbert ért vissza, így hazai siker született.

„Az idő nagyon jó futáshoz, azzal nincs probléma. A talaj sem rossz ezen a távon, mivel javarészt gerincen megy, így a víz lefolyik. Ott futható. Vannak völgyesebb részek, ahol sáros, ott ésszel kellett menni. De szeretek itt futni, nagyon szeretem ezt a pályát” - emelte ki Nagy Róbert.

A hölgyek mezőnyében ezen a távon Zákányi Panna volt a leggyorsabb. Az ő versenynaptára igen sűrű ezen a tavaszon, a hegyi futóverseny pályája sem volt ismeretlen számára.

„Már többször is futottam itt, akkor jobb időben. Ez a saras pálya eléggé megnehezítette a dolgom, de szerintem jó idő volt” - értékelt Zákányi Panna.

A félmaratoni táv leküzdéséhez valamivel több mint másfél órára volt szüksége a leggyorsabb versenyzőnek. A miskolci Harsányi Tamás féltávig nagyot küzdött az ózdi Molnár Csabával, akkor azonban sikerült ritmust váltania, és magabiztos fölénnyel tudott nyerni.

„Ez a körülmény nem a szívem csücske, a pálya 99 százaléka sár, dagonya teljesen. Főleg iszapos az egész, nagyon-nagyon csúszik, a terepcipő egyáltalán nem fog semmit, úgyhogy itt akár szöges cipőben is lehetne futni, még az sem segítene. A hőmérséklet jó volt, az eső sem vészes. Nem ment könnyen, 1:36 lett az időm” - nyilatkozta Harsányi Tamás.

A pálya egyébként a hosszabb távon versenyzőket tette jobban próbára, nemcsak a több kilométer miatt. A hármaskereszt felé vezető emelkedő annyira felázott, hogy csak nagy nehézségek árán lehetett megmászni. A kedvezőtlen időjárás ellenére azonban szinte mindenki pozitívan értékelte a megmérettetést.

A XXIV. Ózdi Hegyi Futóverseny jegyzőkönyve


080_0_t 080_1_t 080_2_t 080_3_t
080_4_t 080_5_t 080_6_t 080_7_t
080_8_t 080_9_t 080_10_t 080_11_t
080_12_t 080_13_t 080_14_t 080_15_t
080_16_t 080_17_t 080_18_t 080_19_t
Vissza