Folyamatos probléma (képgalériával)2019. május 7. (kedd) 19:00 - Városnews/8090_0_300.jpgRengeteg kóbor eb járkál a város külső területein. A szabadon csatangoló kutyák veszélyesek lehetnek az emberekre, a forgalomra és számos fertőzést terjeszthetnek a többi állat közt. Több vélemény szerint a felelős állattartás, az odafigyelés és a négylábúak chippeltetése enyhítené a problémát.

Az április 25-ei testületi ülésen Tóth Pál területi képviselő vetette fel a kóbor ebek kérdését, hiszen a városban szabadon járkáló állatok nagy fejtörést okoznak mindenkinek, igazából a probléma országos méreteket ölt. A tanácskozáson elhangzottak szerint a hivatalos szervek sok esetben büntetni sem tudnak, amelynek oka, hogy a felelőtlen gazda nem rendelkezik levonható jövedelemmel.

„Nagyon nehéz helyzetben vagyunk természetesen, nem jó azt elmondani, hogy a jogszabályoknak a jelentős részét nem tartják be, ha szankcionálják, annak semmilyen eredménye nincs. Ezt a rendőrkapitány is elmondta, hogy legfeljebb az igazgatási költségek jelentkeznek” - mondta dr. Almási Csaba, jegyző.

Janiczak Dávid polgármester szerint a legfőbb probléma az, hogy olyan méreteket ölt a kóbor ebek száma, hogy azok befogadására már senki sem képes. A Fazekas Ildikó révén gondozott kiskapudi állatmenhely és az Ózdi Városüzemeltető Intézmény által üzemeltetett Állategészségügyi Telep is folyamatosan tele van.

„Én nem is csak a telepekben látnám a sikert, hanem amihez szintén kormányzati intézkedés lenne szükséges. Utánajártam és hatalmas költséget jelentene a város önkormányzatának büdzséjében, hogy minden elérhető kóbor kutyát ivartalanítani kellene. Akkor évek múlva talán valamennyivel csökkenne a számuk” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Bár folyamatos a kutyusok örökbefogadása, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Állategészségügyi Telepének teljes kapacitása kihasznált. A telepen nincs altatás, itt a négylábúak gondoskodó gazdákhoz való elhelyezését részesítik előnyben. Amíg nem találnak megfelelő otthont az állatnak, addig itt minden ellátást megkap a jószág.

„Bekerülés után nyilvánvaló, hogy az állatnak az általános egészségügyi állapotát fel kell mérni, illetve megnézni, hogy chip regisztrálva van-e benne. Ha találunk benne chip-et is, és a tulajdonos fellelhető a nyilvántartásban, akkor természetesen arra törekszünk, hogy megtaláljuk a gazdáját valamilyen úton módon. Ha se chip-e, se semmilyen oltása nincs a kutyának, akkor természetesen minden olyan kötelező oltást meg kell kapjon a kutya, ami a fertőzést, vagy bármi olyan jellegű betegséget kiküszöböl, ami járványt indítana el a telepen” - nyilatkozta Restás Alexandra, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény foglalkoztatási és szervezési csoportvezetője.
    
A csoportvezető hozzátette, nagyban csökkenthetjük a kóbor ebek számát, ha odafigyelünk a felelős állattartásra és gondoskodunk saját kedvenceinkről, amire egyébként számos törvény is kötelez. Abban az esetben ha valaki mégis szabadon járkáló kutyával találkozik, azt több helyen is jelezheti. Az Ózdi Városi Rendészet elérhetőségén (+36/30-281-7321), az Ózdi Városüzemeltető Intézmény központi telefonszámán (+36/48-471-422), de akár a legnépszerűbb közösségi oldalon is bejelentheti ha ilyet tapasztal.


090_0_t 090_1_t 090_2_t 090_3_t
090_4_t

 

Vissza