Új látványosság (képgalériával)2019. május 16. (csütörtök) 19:00 - Városnews/8125_0_300.jpgJól haladnak Szenna új látványosságának munkálatai. Az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére készülő teret az Alapítvány Szenna Fejlesztésére és a Szennai Közösségért Nyugdíjas Klub álmodta meg. A park közepére tervezett szobrot most is Gáspár Tibor Pro Urbe Ózd-díjas faszobrász alkotja meg.

Még áprilisban kezdődtek el Szenna új látványosságának munkálatai, a nagy gépek a föld elegyengetését végezték. Azóta megépült a járdák nagy része, valamint több növényt is elültettek már. Hamarosan az utat szegélyező sövénysor is végleges helyére kerül. A leghangsúlyosabb a rózsa, ugyanis a tér névadója Árpád-házi Szent Erzsébet, aki férje halála után továbbra is gondoskodott a szegényekről. Egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, eközben sógorával, Henrikkel találkozott. Annak kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Amikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában, vagyis Isten nem akarta, hogy a szent asszony hazudjon.

„Nagyot álmodtak a szennaiak az idén is. Én ettől a projekttől kicsit tartottam is tavaly. Persze mindenképpen támogatom az ötletet, amelyet az Alapítvány Szenna Fejlesztésére és a Szennai Közösségért Nyugdíjas Klub közösen gondolták ki, hogy itt a két út közötti füves területen egy Árpád-házi Szent Erzsébet teret szeretnének létrehozni. Ennek már folynak az előkészületei, valamint a munkák egy része már elkészült” - nyilatkozta Tartó Lajos, területi képviselő.

A tervek szerint a teret hasonlóan az Aradi Vértanúk Parkjához egy faszobor fogja díszíteni, mely Árpád-házi Szent Erzsébetet mintázza majd. Ezt a korábbi gyakorlatnak megfelelően Gáspár Tibor Pro Urbe Ózd-díjas művész készíti el. Az alapanyag egy körülbelül 45 centiméter átmérőjű tölgy, és ebből faragja ki a több mint 130 centiméter magas alkotást. Elmondása szerint körülbelül a munka 70%-ával van kész.

„Amikor a láncfűrészes munka megvan, következik egy durva csiszolás. Ennek kapcsán lehet kivenni a fejalakot, illetve a magát a testet és a különböző formákat. Majd a különböző aprólékosabb részek következnek például a szem, a kéz vagy a fül kidolgozása” - mondta Gáspár Tibor, faszobrász.

Gáspár Tibor végzi egyébként az összes fával kapcsolatos munkát, amely az új park elkészüléséhez szükséges. Ennek megfelelően a kápolna tetejét és a közeli árok felé tervezett híd elemeit is a faszobrász készíti a következő időszakban.


125_0_t 125_1_t 125_2_t 125_3_t
125_4_t 125_5_t 125_6_t 125_7_t
125_8_t 125_9_t
Vissza