Szükségtelen holmik (képgalériával)2019. május 16. (csütörtök) 19:00 - Városnews/8126_0_300.jpgFolyamatosan várják a lomtalanítással kapcsolatos lakossági jelzéseket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. munkatársai. Míg korábban előre meghirdetett napokon, városrészenként történt a lomtalanítás, addig 2018. január elsejétől már igénybejelentés alapján, egyeztetett időpontban, házhoz menő rendszerben, évente két alkalommal ingyenesen végzik el ezt a szolgáltatást.

2017 áprilisának egyik vasárnapján már este megjelentek az utcákon az úgynevezett lomizók, akik nem kis felfordulást okoztak tevékenységükkel. Ez a kép városunk egyéb területeire is jellemző volt, és ez a lakosok körében is felháborodást váltott ki. Az akkori rendszer nem működött jól, ezért a szolgáltató a közterületek rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében új stratégiát dolgozott ki. 2018. január 1-től a megye teljes területén a BMH Nonprofit Kft. látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat, és azóta változott meg a lomtalanítás menete is.

„Nem városrészenként előre meghirdetett napokon, hanem az igénybejelentés alapján a lakosokkal előre egyeztetett napon végezzük el. Ezzel a szolgáltatással a lom keletkezéséhez igazítható az elszállítás időpontja. A lomtalanítás évente két alkalommal ingyenesen vehető igénybe. Az igényt családi házaknál a lakosok, társasházak esetén a közös képviselő nyújthatja be ügyfélszolgálatunk felé, telefonon, e-mailben, levélben, vagy akár a weboldalunkon található elektronikus űrlap segítségével” - mondta Lázár Dorina, a BMH Nonprofit Kft. PR- és kommunikációs vezetője.

A közszolgáltató belső járattervének figyelembevételével, ütemezve tesz eleget az ilyen jellegű kéréseknek, a bejelentésekre általában másfél hét alatt reagálnak. Angyal Béla közös képviselő szerint az új rendszer pozitív változást hozott.

„Véleményem szerint ez hasznos dolog, ugyanis az akkor végzett lomtalanítás sok gondot rótt a városi rendészetre és magára a városra is. Rendetlenek voltak azok a területek, ahol a lomtalanítást végezték. Ez a mostani, amely szerint évente kétszer ingyen viszik el a lomot társasházanként – tehát nem a város egész területéről, hanem a társasházaknak külön kell jelezniük igényüket – ez mindenképpen jobb és tisztábban tartja a várost is” - hangsúlyozta Angyal Béla, közös képviselő.

Az igényeket és az ezzel kapcsolatos egyéb részleteket, mint például a körülbelüli mennyiséget a lakógyűlésen beszélik meg. A Bolyki főút 36. és 42. közti lakótömbnél egy jól bevált szokást alkalmaznak, amely szerint a feleslegessé vált tárgyakat még csak nem is a közterületre, hanem a lépcsőház belső terébe viszik le, így biztosan nem nyúlhatnak hozzá illetéktelenek. A szállítás időpontjában pedig egy megbízott  személy beengedi a hulladékszállító cég munkatársait. Tavaly januártól egyébként száztíz lomtalanítási igény érkezett hozzájuk Ózdról. Ma például a Nap utcában is jártak a közszolgáltató dolgozói. A családi házas övezetekben az ingatlan elé kihelyezett lomot reggel 6 és 14 óra között gyűjtik be, persze csak ha előre megtörtént az egyeztetés.


126_0_t 126_1_t 126_2_t 126_3_t
126_4_t
Vissza