Zebra terv (képgalériával)2019. május 17. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/8129_0_300.jpgOrszágos baleset-megelőzési kampányhoz csatlakozott az Ózdi Rendőrkapitányság. A Zebra terv elnevezésű akció célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet. Az elmúlt napokban Ózdon is volt olyan intézkedés, amely során egy járművezetőt pénzbírsággal és vezetéstől való eltiltással szankcionáltak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága hirdette meg a Zebra terv elnevezésű akciót, melynek keretében a gyalogátkelők környékén fokozott rendőri jelenlét volt jellemző az elmúlt napokban. Fontos a megfelelő magatartás tudatosítása, valamint az esetleges ütközések megakadályozása.

„Az általános baleseti statisztikai adatok azt mutatják, hogy egyre többet konfrontálódnak a gyalogosok a gépjárművezetőkkel. Egyre növekszik a gyalogoselütéses balesetek száma akár a gyalogátkelőket, akár az egyéb helyszíneket tekintve. Nekünk is negatív tapasztalataink vannak. Az év elején történt egy elég súlyos közlekedési baleset a vasútállomás környékén. Ott tulajdonképpen a gyalogos áldozatául is esett a balesetnek” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

Az országos médiában elhíresült eset, hogy Szikszón egy autós nem állt meg a gyalogátkelőhelyen, az egyenruhások pedig gyorsan intézkedtek. A sofőr pénzbírságot és két hónap eltiltást kapott a vezetéstől. Hasonló dolog történt tegnap az egyik Bolyki főúti zebránál is. A külső sávban közlekedő megadta az elsőbbséget, ám a belső sávban haladó járművezető későn észlelte a járókelőt, és csak irányváltással tudta elkerülni az ütközést. A szankció ez alkalommal is eltiltás és harmincezer forint büntetés volt.

A gyalogátkelőhelyeknél történő közlekedésnél nem csak az autósoknak kell körültekintőnek lenniük. Fontos szabály, hogy csak magán a zebrán védettek a gyalogosok. Ha az előtt vagy után kelnek át az úttesten, már nem ők élveznek elsőbbséget.

Bár városunkban már ma véget ér az akció, országos szinten május 19-ig, azaz vasárnapig tart. Az egyik legfontosabb tényező a közlekedés során a tolerancia, hiszen mindenkit hazavárnak.


129_0_t 129_1_t 129_2_t 129_3_t
129_4_t
Vissza