Új idény2019. május 17. (péntek) 19:00 - Városnews/8131_0_300.jpgA piacokra is megérkeztek a primőr zöldségek és gyümölcsök. A friss termékek ára egyelőre elég magas, de pár héten belül feltehetőleg csökkenni fog. A kínálat most is sokrétű, de a vásárlók főleg az epret, az almát és a zsenge zöldségeket keresik.

Alma, eper és friss zöldségek. Ezek most a legkelendőbbek a helyi piacon és a boltok kínálatában. Annak ellenére, hogy a primőr szezon, azaz az új idény termékei sokak szerint sokszor ízetlenebbek, mint a szezonjukban érő társaik, mégis van kereslet rájuk az árusítóhelyeken. Idén ráadásul minden később érik a hűvösebb, esős időjárás miatt.

„Gyakorlatilag elérkezett a primőr szezon, most kellene tombolni valójában a primőr szezonnak, a friss zöldségeknek és a friss földi epernek. Ezeknek gyakorlatilag az ára elég magas. Sajnos a tavalyi évhez képest a duplája a földi epernek az ára, amit az időjárás befolyásol nagyon. Valószínű, hogy ez az ár csökkenni fog, mivel a szabad földi eprek még nem jelentek meg az idén és annak még egy, vagy másfél hét fog kelleni, tehát valószínű, hogy ez az ezer-ezerkétszáz forintos ár fog csökkenni” - mondta Fedora István, kereskedő.

Az elmúlt hetek esős időjárásának köszönhetően a réteken és erdőkben megjelentek a különféle gombák is. A piacon csak a gombaszakellenőr által bevizsgált, biztonsággal fogyasztható gombák kerülhetnek az asztalokra. A vásárlók közül többen ezt is keresték a szokásos zöldségek, gyümölcsök mellett.

„Ebben az időszakban mindig az igénynek megfelelő epret, almát, meg persze mindig a friss zöldségeket. Minden szombaton szoktunk jönni gombát, burgonyát, zöldségeket venni, de legfőképpen a gyümölcsért, illetve a virágokat nézzük meg” - nyilatkozta Koós Lászlóné.

Tavasszal jellemzően a zsenge leveles növények szezonja van, a hazai gyümölcsökre még várni kell egy keveset. Ma, ahogyan általában pénteken, főleg az idősebb korosztály tagjai látogattak el a piacra. A dömping a szombati napon jellemzőbb, amikor a ruhás piac is megnyitja kapuit.

Vissza