Hűsítő klíma (képgalériával)2019. június 17. (hétfő) 19:00 - Aktuálisnews/8231_0_300.jpgA klíma ellenőrzése és javítása miatt keresik fel a legtöbben az autószervizeket ezekben a hetekben. A kánikulában azok is elkezdték használni a berendezést, akik egyébként egész évben nem szokták. Nemcsak a megfelelő hatékonyságnak, hanem a rendszer fertőtlenítésének is nagy jelentősége van.

Az egyik helyi autószervizben azt mondják, szinte minden második telefonhívás ezzel a berendezéssel kapcsolatos. A kánikulai időjárás miatt ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés, az év többi részében elenyésző az ilyen esetek száma.

„Általában ilyenkor kisebb beavatkozásokra van szükség. Gyengébben működő klímát kell felerősítenünk, feltöltenünk gázzal, megcsinálni azokat a kötelező dolgokat, amiket ilyenkor ildomos. A klíma működését is ellenőriznünk kell, gázzal, olajjal kell feltöltenünk a rendszert, ami biztosítja, hogy megfelelő hőmérsékletet tudjon fújni a lehető legkevesebb energiafelhasználással a klímarendszer. A másik nagyon fontos rész, hogy fertőtlenítenünk kell az utasteret” - nyilatkozta Gyárfás Gábor, a Suzuki Kaiser műszaki vezetője.

Az autósok között nagyon sokan vannak, akik csak nyáron, a legnagyobb melegben kapcsolják be a klímát. A szakemberek ugyanakkor azt javasolják, hogy időnként mindenképpen járassuk meg a rendszert, még télen is, amikor az enyhébb időjárás engedi. Ha nem tesszük, a tömítések könnyebben kiszáradnak, és elengedik a gáztöltetet.

„Csatlakoztattam a két tömlőt az autó klímarendszerére, viszont azt jelzi a klímagép, hogy nincs a rendszerben gázmennyiség. Ilyenkor nyomáspróbára szoktuk helyezni az autót, mert felesleges megtölteni, valahol lyuk van a rendszerben, és a gáz ugyanúgy el fog szivárogni” - mondta Galambosi Péter, autószerelő.

A megfelelő tömítettségű és töltöttségű klímarendszernek ezekben a napokban nagy hasznát veszik a tulajdonosok. A tisztítást és fertőtlenítést érdemes évente elvégezni. Ha viszont kellemetlen szagot érzünk, mindenképpen esedékes a művelet. A jól működő klímával ezen kívül csak egy feladatunk van.

Autóklíma esetében nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet beállítása, ugyanis szervezetünket nem szabad kitenni túlzottan nagy mértékű, hirtelen hőmérséklet-változásnak. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a külső hőmérsékletnél legfeljebb hat-nyolc Celsius fokkal alacsonyabbat lőjünk be.


231_0_t 231_1_t 231_2_t 231_3_t
231_4_t 231_5_t 231_6_t 231_7_t
Vissza