Elkezdődött a vakáció2019. június 18. (kedd) 19:00 - Aktuálisnews/8235_0_300.jpgRengeteg veszélyt tartogathat a nyári vakáció a gyerekek számára, hívja fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Az iskolai időszakban fontos tehát a szülőknek felkészíteni a fiatalokat a veszélyhelyzetekre, illetve mindenkinek odafigyelni közlekedés közben a forgalmasabb helyeken.

A nyári időszak felhőtlen kikapcsolódást nyújt mind a felnőttek, mind pedig a gyerekek számára. Utóbbiakra azonban nagyobb odafigyelés szükséges, főleg az iskolaszünetben. Elsősorban a szülőknek kell felkészíteni a fiatalokat a veszélyhelyzetekre.

„Mivel pedagógusok vagyunk, én, a nagymamájuk és az anyjuk is, így nem okoz túl sok gondot a felkészítés, illetve közösen töltjük a nyarakat” - mondta Vranovics Ilona.

„Ő rá vigyázunk, tehát ő neki nincs szüksége, mert mindig van mellette valaki, de hát gondolom, hogy mások is próbálnak úgy, ahogy lehetőségük van rá” - nyilatkozta Vallerjanovics Mária.

„Mindig körültekintőnek kell lenni, fel kell hívni a figyelmüket, hogy jobban figyeljenek mint általában, ha az úton keresztül mennek, ha vízparton vannak, akkor mindig figyeljenek a felnőttekre, egyedül ne nagyon kóboroljanak el, főleg még az ilyen kisebb gyerekek, igyekszünk ügyelni rájuk” - fogalmazott Sikur István.

A gyermekeken kívül fontos a felnőtteknek is készülniük a nyári közlekedésre. Erre hívja fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság is. A közlemény szerint számítani kell arra, hogy a fiatalok közlekedése kevésbé kiszámítható, mivel sokszor nincs, vagy gyengébb a veszélyérzetük. Fontos tehát a nagyobb odafigyelés a forgalmasabb helyeken.

„A vakáció időszakában nagyobb létszámban találkozhatunk az utakon kerékpáros gyerekekkel, illetve gyalogosként közlekedve. Fokozott óvatosságra kell őket tanítani otthon is, nem győzzük hangsúlyozni, hogy ennek mekkora szerepe van. Fontos a megfelelő körültekintés csomópontnál, kereszteződésnél, gyalogátkelőhelyre való lelépéskor” - hangsúlyozta ifj. Miksztai Zoltán, a Miksztai Autósiskola szakoktatója.

A közlekedésen kívül a rendőrség közleménye szerint a szülőknek fontos tudniuk, hogy ha a gyermek elmegy otthonról, hová megy, kivel, mikor érkezik haza, valamint ismerjék barátaik nevét, címét, telefonszámát, hogy baj esetén azonnal elérhessék őket. 

Vissza