Szélsőséges időjárás2019. június 25. (kedd) 19:00 - Aktuálisnews/8270_0_300.jpgSzaharai forró levegő éri el Európát a következő napokban. Bár térségünkben nem kell 40 fok feletti hőmérsékletre számítani, a kánikulában fokozott figyelem szükséges, hiszen nagymértékben megnő a szívinfarktus és a tüdőembólia valószínűsége. A meteorológus szerint az éghajlat várható változásával a szélsőségek gyakoriságának növekedése is várható.

Hétvégén a nagy mennyiségű lehullott csapadék hatására villámárvíz alakult ki Upponyban, alig húsz kilométerre Ózdtól. Az elmúlt hetekben a nagy viharok után szinte rögtön érkezett a kánikula. A következő napokban szaharai forró levegő éri el Európát, a déli országokban 40 fok feletti hőmérsékletet is mérhetünk majd. Városunkban is tombol a hőség, szinte mindenki árnyékot keresett magának, és a kihelyezett párakapu is nagy népszerűségnek örvendett. Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos szerint érdemes vigyázni, hiszen ma is volt olyan ember Farkaslyukban, akit szívinfarktussal szállítottak kórházba.

„A meleg hatására a szerveztünk erős igénybevételnek van kitéve. Ilyenkor kitágulnak az erek és a szív fokozott munkát végez. Sajnos a szívbetegek ki vannak téve az infarktusnak, és a tüdőembólia kockázata is megnő. Ilyenkor azt javaslom, hogy tartózkodjanak hűvös helyeken, a déli órákban ne menjenek ki a napra és fogyasszanak rendszeresen folyadékot” - hangsúlyozta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Az említett hőhullám a hét végén éri majd el várhatóan a csúcspontját. Hazánkon egyébként egy gyenge hidegfront is átvonul majd, így péntek délután érkezhet jelentősebb enyhülés.

„A mi szerencsénk itt Magyarországon az az, hogy mi ennek az anticiklonnak inkább a keleti oldalán helyezkedünk el. Az anticiklonok keleti oldalán inkább a levegő már észak felől áramlik dél felé. Ez azt jelenti, hogy hozzánk nem direkt ez a Szaharából származó levegő fog érkezni, sokkal inkább annak egy kissé lehűlt változata” - mondta Allaga Tamás, meteorológus.

A szakember szerint az éghajlat várható változásával a szélsőségek gyakoriságának növekedése várható. Ennek megfelelően nem folyamatos melegedésre van kilátás, hanem a szárazabb és a csapadékosabb periódusok közötti változások válhatnak gyakoribbá.

Vissza