Sok a szúnyog (képgalériával)2019. június 27. (csütörtök) 19:00 - Aktuálisnews/8279_0_300.jpgJövő héten elindul a szúnyoggyérítés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Minden évben rovarszakértők határozzák meg, hogy mely területek azok, amelyek előnyt élveznek. A fertőzöttség az ártereken, vízpartokon a legnagyobb, azonban az esős májusnak köszönhető szúnyoginvázió most indokolttá teszi, hogy máshol is gyérítsenek.

A májusi esős időjárás kedvezett a szúnyogok elterjedésének. A legnagyobb fertőzöttségnek az ártéri területek, vízpartok vannak kitéve, ahol gyakran megmaradnak a pocsolyák. Leginkább ezekben szaporodnak el a vérszívók, amelyek ellen több módon is védekezik a katasztrófavédelem. A központi szúnyoggyérítés hazánkban április végén kezdődött.

„Eddig az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett központi szúnyoggyérítés elkerülte Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, de a jövő héten összesen hatvankét Borsod megyei településen lesz szúnyoggyérítés. Ez a kivitelezés 15 ezer hektárnyi területet érint, talán úgy könnyebb elképzelni, hogyha úgy mondom, hogy 23 ezer focipályányi területen fognak permetezni a szakemberek” - mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mb. szóvivője.

Rovarszakértők határozzák meg, hogy hol a legnagyobb a fertőzöttség. A katasztrófavédelem munkatársai biológiai és kémiai szúnyoggyérítést is végeznek. Előbbi esetén egy, a természetben is előforduló fehérjét alkalmaznak, amely a vérszívók lárváit pusztítja el. Utóbbi az irtószeres permetezést jelenti, ez a kifejlett példányokra van hatással. Az anyagot repülőről és autóról is a levegőbe lehet juttatni.

A szúnyogok szürkületkor, naplemente után támadnak leginkább. Napközben a bokrok sűrűjében, a magas fűben vészelik át a meleget. Saját magunk is tehetünk ellenük, például azzal, hogy gyakrabban vágjuk a füvet, így csökkentjük az életterüket.

Emellett a hordókban összegyűlt állóvizet érdemes 2-3 naponta kiönteni, vagy ha öntözünk belőle, akkor lefedni. A szúnyoggyérítés helyszíneit egyébként megtalálhatják a katasztrófavédelem honlapján, ahová heti bontásban töltik fel az éppen aktuálisan permetezendő települések listáját.


279_0_t 279_1_t 279_2_t 279_3_t
Vissza