Újra járható (képgalériával)2019. július 2. (kedd) 19:00 - Városnews/8294_0_300.jpgMa délután újra birtokba vehette a hétesi ívhidat a gépjárműforgalom. A közel hatvanéves felüljáró nyolc és fél millió forintból újult meg. A munkálatok két hétig tartottak. A pályát egy budapesti, acélszerkezetekkel foglalkozó vállalat szakemberei erősítették meg, míg a vasból készült elemeket és korlátokat az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai festették le, valamint kátyúzást is végeztek a területen. A rekonstrukciónak köszönhetően újra visszaállhat a buszközlekedés is a régi rendbe.

Az 1962-ben épült felüljáró állapota jelentősen leromlott az elmúlt évtizedek alatt. Az állagmegóvás érdekében február végén súlykorlátozást vezettek be, valamint csökkentették az áteresztőképességét is. Június közepén pedig teljesen lezárták a forgalom elől, amelynek pozitív oka volt, ugyanis városunk képviselő-testülete a zárszámadás és a pénzmaradvány újratárgyalásakor fogadta el azt a javaslatot, amelynek keretében nyolc és félmillió forintból újulhatott meg a felüljáró.

„Visszatérhet az autóbusz közlekedés, visszatérhetnek a nehezebb járművek, és újra mindkét pályája használható lesz a hídnak. Közben a kátyúzási munkálatok is elkészültek, és új festést is kapott a hídnak a fémszerkezete, a korlátok festése még jelenleg is zajlik, de ami a lényeg és a legfontosabb, hogy a teherbírását a híd visszanyerte, így az elkövetkezendő évtizedekben biztonságosan használhatják” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Utóbbi munkálatokat az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói végezték, a korlátokat pedig a diákmunkások teszik rendbe. A híd alá lapos acél támasztókat szereltek fel.

„A híd függesztő rúdjainak a töve volt elkorhadva, ezért ezt úgynevezett kengyeles megoldással hidalták át a kivitelező cég munkatársai. Ezeket hegesztett szerkezet, illetve menetes szár tartja, tulajdonképpen a hídnak kikerülik az elrohadt részeit” - nyilatkozta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

A kivitelező fővárosi vállalat húszéves múltra tekint vissza, és főként acélszerkezetekkel foglalkoznak. Tornyokat, hidakat is rekonstruáltak az elmúlt évtizedek alatt. A Budapesti Műszaki Egyetem mérnökével működnek együtt, azzal a szakemberrel, aki megtervezte a megerősítés egyes lépéseit, valamint az ő révén kerültek kapcsolatba az ózdi önkormányzattal is.

„Most látni lehet, hogy összeszereljük a menetes szárakat, nyomatékra húzzuk és lehegesztjük rongálás ellen. Ezen kívül a hidat vízszigeteltük. Minden egyéb dolgot, ami beázhat ipari vízszigetelő anyagokkal kentük le” - mondta Kovács László, a Szerfőép Kft. ügyvezetője.

A megvalósítás szempontjából nem ütköztek nehézségbe, leginkább az időjárás okozott problémákat. Ugyanis nagyon meleg volt, és zivataros napokkal is meg kellett küzdeniük. Előfordult az is, hogy több órát kellett a gépjárművükben várakozniuk az eső miatt, ám ez a munkálatokat nem befolyásolta, és ütemterv szerint sikerült végezniük a feladatokkal. Az utolsó simítások is hamarosan befejeződnek, de már ma délután két óra körül újra teljes szélességében birtokba vehették a közlekedők a hétesi ívhidat.


294_0_t 294_1_t 294_2_t 294_3_t
294_4_t 294_5_t 294_6_t 294_7_t
294_8_t 294_9_t 294_10_t 294_11_t
294_12_t 294_13_t
Vissza