Közösség és fejlesztés2019. július 8. (hétfő) 19:00 - Városnews/8312_0_300.jpgHamarosan újra megnyílnak a HAJÓZD Helyi Akciócsoport pályázatai. Beruházásra és programok megvalósítására is több millió forintos források állnak majd rendelkezésre a maradványösszegeknek köszönhetően. A felhívások célja a városi azonosságtudat megerősítése, valamint a helyi értékek megőrzése és gyarapítása.

A HAJÓZD Helyi Akciócsoport azért jött létre, hogy aktivitásra és együttműködésre ösztönözze az ózdi civil szervezeteket. 2017-ben készítették el a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiát, amelynek megvalósítására 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el. A cél a közösségi kapcsolatok erősítése, és a kulturális tevékenységek kifejtéséhez hozzájáruló terek és találkozási pontok kialakítása. A Köszi Érték és a Köszi Fejlődés felhívásaira 14 pályázat érkezett be, ezeknek a helyi bírálata megtörtént, viszont ebből többnek még várnia kell a szerződések megkötésére az irányító hatóságnál.

„Most ott állunk, hogy mind a négy helyi felhívásban már beérkeztek a pályázatok, már a helyi döntések megszülettek, és a négy helyi pályázati felhívásból kettőben a KÖSZI Tér és KÖSZI Feszt pályázatokon már nemcsak a helyi döntéseken vagyunk túl, hanem az irányító hatóság, nevesen a Pénzügyminisztérium által ezek jóváhagyásra kerültek, és ott már támogatói okiratok megkötésére is sor került, sőt van már olyan pályázónk, aki a programját, vagy annak egy részét meg is valósította a városban” - mondta Szaka Attila, munkaszervezeti munkatárs.

Az Ózdi Városi Televízió is pályázott a Köszi Feszten belül. Így valósulhat meg a Pózdium, amelyben országosan ismert vendégekkel készülnek majd nyilvános beszélgetések. Ezek bárki számára ingyenesen látogathatóak lesznek az Olvasó Adorján Lajos-termében, és televíziós műsor is készül majd belőlük.

„Úgy tűnik, hogy októberben startolni tud a Pózdium, már folynak az előkészületek, a szerződéskötések, és tervezzük, építjük a díszletet. Egy külső helyszínen lesznek olyan pódium beszélgetések, ahol neves sztárvendégek lesznek jelen, például a névsorból néhányat említve: Palya Bea, Ábel Anita, Majka, Mautner Zsófia, Halász Judit, Esztergályos Cecília. Azt hiszem, hogy húzós nevek, és melléjük minden alkalommal hívunk majd egy helyi fellépőt, közreműködőt, olyat, akinek valami köze van tevékenységét tekintve az adott fő vendéghez” - nyilatkozta Bukovinszky Zsolt, az Ózdi Városi Televízió ügyvezető-főszerkesztője.

A Helyi Akciócsoport jelenleg a maradványösszegek újra kiírásán dolgozik, hiszen beruházásokra 23, míg programok megvalósítására körülbelül 13 millió forintnyi támogatás maradt meg. Így ezekre hamarosan újra pályázhatnak helyi szervezetek, egyesületek és alapítványok.

Vissza