Virágos értékelés (képgalériával)2019. július 9. (kedd) 19:00 - Városnews/8316_0_300.jpg„Rengeteget fejlődött ez a város. A virágos kiültetések pedig nagyon magas színvonalat képviselnek.” Többek közt így jellemezte Ózdot Pollák Erika, a Virágos Magyarország mozgalom és verseny egyik megalapítója. A háromfős, szakértőkből álló zsűri ma délelőtt látogatott városunkba. Először a Városháza tárgyalójában zajlott az eszmecsere, majd személyesen is megtekintették a helyszíneket. A szakmai gárda több szempont alapján is értékelte az egyes területeket.

A tavalyinál is több nevezés érkezett a Virágos Magyarország versenyre, 333 település borul virágba idén nyáron határon innen és túl. A jelentkezési határidő június 1-jén lezárult, és Ózd ismét ott szerepel a harmincezer fő feletti városok kategóriájában. Ma kora délelőtt a megmérettetést szervező Virágos Magyarország mozgalom és verseny egyik megalapítója, a szervezőbizottság tagja, Pollák Erika, a Szent István Egyetem tájépítész mérnöke, Takács Katalin, valamint a régióképviselő, a zsűrizés egyik szervezője, Fancsik József foglalt helyet a Polgármesteri Hivatal tárgyalótermében. Városunk alpolgármestere Farkas Péter Barnabás is köszöntötte a látogatókat. A zsűri tagjainak az Ózdi Városüzemeltető Intézmény képviselői bemutatták Ózdot képekben, és az egyes helyszíneket érintően bővebb információkat is megosztottak. Ám a bíráló bizottság tagjainak sokkal szerteágazóbb volt az érdeklődésük, ezért egy előre kialakított útvonal szerint be is járták az egyes területeket. Elsőként a Városközpontban tettek sétát, majd a Civil Ház következett. Pollák Erika ózdi származása révén is igyekszik követni településünk eredményeit.

„Most tíz évvel ezelőtt voltam itt utoljára. Van összehasonlítási alapom, és azt kell mondanom, hogy rengeteget fejlődött és rengeteget változott ez a város. Az itt látott virágos kiültetések nagyon magas színvonalat képviselnek. Nemcsak magyarországi viszonylatban, hanem nyugodtan össze lehet hasonlítani a nyugat-európai eredményekkel is. Én magam is az európai zsűri tagja voltam, és a szervezet elnöke is körülbelül két évtizeden keresztül, tehát sok tapasztalatom van ezen a területen és ehhez gratulálok” - emelte ki Pollák Erika, a Virágos Magyarország szervezőbizottsági tagja.

A zsűri tagjai nemcsak megnézték a várost, hanem tapasztalataikra alapozva igyekeztek hasznos tanácsokkal is ellátni az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársait. Kiemelték azt is, hogy nem a kiültetett virágok mennyisége számít, hanem sokkal inkább azok harmonikus elhelyezkedése, hiszen egy jól megtervezett, átgondolt kialakítás teljesen más atmoszférát képes közvetíteni a városban élők, vagy az idelátogatók számára.

„Az elültetett növények száma több mint tizenötezer növény. Ez egy kicsit kevesebb, mint az elmúlt évben, de hát igazodnunk kell ahhoz, hogy a költségvetés mennyire ad lehetőséget számunkra. Én azt gondolom, hogy igyekeztünk úgy kialakítani az elvételét a növényeknek, hogy az nagyon ne legyen észrevehető. Inkább vannak olyan területek, amelyeket újdonságokkal láttunk el. Azt hiszem, hogy a városba érkező turisták, vagy az itt lakók örömmel járnak azokon a részeken, ahol sétáikat teszik” - mondta Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény igazgatója.

A helyi közösségek összefogásán nagyon sok múlik, hiszen az ő feladatuk, hogy minél fenntarthatóbb, élhetőbb, szerethetőbb települések fogadják a szakértőkből álló zsűrit. A Civil Ház környékének feltérképezését követően tovább folytatódott a bejárás, így Szennára és a Falu térségébe is ellátogattak. A versengésben eredményhirdetés a megszokottak szerint, október elejére várható.


316_0_t 316_1_t 316_2_t 316_3_t
316_4_t 316_5_t 316_6_t 316_7_t
316_8_t 316_9_t 316_10_t 316_11_t
316_12_t 316_13_t
Vissza