Növekvő tendencia (képgalériával)2019. július 11. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8325_0_300.jpgEgyre többen szerzik meg a jogosítványt Ózdon. A városunkban működő autósiskolák statisztikai adatai azt igazolják, hogy az elmúlt három évben jelentősen nőtt a vezetői engedélyt megszerzők száma. A megugrás oka a gazdasági helyzet javulására vezethető vissza. A megnövekedett igény miatt egyes iskolák gépjárműparkjukat és ezáltal az elérhető kategóriák számát is bővítették.

Molnár Ferenchez, az egyik helyi autósiskola oktatójához jelenleg húsz-harminc fő jár vezetni. Ferenc azt mondja, a tanulói már tisztában vannak azzal, hogy amikor egy-egy óra után kiszállnak az autóból, a legnehezebb dolog a következő időpont megtalálása.

„Nálunk az autósiskolánál is érezhetően megnőtt ez a létszám. 2016 és 2017 viszonylatában húsz százalék, míg 2018 viszonylatában már harmincöt százalékkal növekedett a tanulói létszám. Ez ugye bár megoszlik, mert a mi autósiskolánkban minden kategóriát oktatunk. Ez úgy néz ki, hogy a személygépkocsi vezetői jogosítványt megszerzők száma körülbelül harminc százalékkal nőtt 2016-hoz képest. A motorosok száma gyakorlatilag nem nagyon változik” - mondta Molnár Ferenc, gépjárművezetés-oktató.

A nagy kategóriáknál jelentős változást hozott a Szakképzési Centrumban beindított teherautós és buszos oktatás, amely 2018-ban 14-14, idén februárban pedig már 22 főnek adta meg a lehetőséget támogatott képzésben megszerezni a C kategóriát és a GKI kártyát. Ezek a létszámok már járműbeszerzést tettek szükségessé, így egy autóbusszal, egy tehergépkocsival és a hozzávaló tandem pótkocsival bővítették az oktatójármű-állományukat. Egy másik helyi autósiskolánál is évente öt-tíz százalékos emelkedés volt tapasztalható az elmúlt három évben, amelyet Palotai István szerint a javuló gazdasági helyzet eredményez.

„Ennek az oka az, hogy nőttek a keresetek, jobb a családok anyagi helyzete. A családok jobban megengedhetik, hogy szülők esetleg a gyerekek is jogosítványt szerezzenek már az iskola befejezése után. Tehát a nyelvvizsga mellett, jogosítványt is kapnak, ugyanis ez már ma az elhelyezkedésnél a fiataloknak szinte feltétel, hogy vezetői engedéllyel is rendelkezzenek. Mivel jó az ország gazdasági helyzete, egyre több család engedheti meg magának, hogy a feleségnek is, vagy éppen másik családtagnak is legyen vezetői engedélye” - emelte ki Palotai István, autósiskola-vezető.

Az elméleti ismereteket el lehet sajátítani akár két hét alatt is, míg a gyakorlati képzés hat-nyolc hetet vesz igénybe. Persze azért akadnak olyanok, akiknek egyéb okokból ehhez több időre volt szükségük.

„Lassan egy éve kezdtem el, és a mai nap sikeres vizsgát tettem. Sikerült, úgyhogy ennek örülök” - nyilatkozta Szőnyi Enikő.

Az első sikeres KRESZ-vizsgát teljesítőknél a helyi átlag jelentősen jobb, mint megyei, vagy országos viszonylatban. Városunkban egyébként három autósiskola kínálatából választhatnak azok, akik meg szeretnék szerezni a vezetői engedélyt. Az általuk eljuttatott statisztika alapján van olyan iskola, ahol már 2019 első félévében szinte elérték azt a számot a „B” kategóriás jogosítvány tekintetében, mint 2016-ban egész évben. Pedig egy ilyen engedély megszerzéséhez igencsak mélyre kell nyúlni a zsebünkben. Mintegy kétszázezer forintot kell rászánnunk.


325_0_t 325_1_t 325_2_t 325_3_t
325_4_t 325_5_t 325_6_t 325_7_t
325_8_t
Vissza