Marad a jelölt2019. július 15. (hétfő) 19:00 - Politikanews/8336_0_300.jpgKihátrált az ózdi ellenzéki összefogásból a Demokratikus Koalíció országos elnöksége. A helyi szervezet azonban ellentmond a pártközpont döntésének, így Csák Árpád továbbra is támogatja Janiczak Dávid jelölését, és marad az Ózdiakért és Ózdért Egyesület képviselőjelöltje.

Július elején jelentették be városunkban azt az ellenzéki összefogást, amelynek létrejöttéért több szervezet képviselői is letették a párt-, illetve mozgalmi zászlókat. A Demokratikus Koalíció azonban szombaton bejelentette, mégsem tudja nevét adni Janiczak Dávid polgármesteri jelöléséhez. Ezt a korábbi neonáci megnyilvánulásokkal indokolták, elővéve egy fotót, amelyen a jelenlegi polgármester egy Adolf Hitlerre hasonlító férfival látható. Janiczak Dávid azonban azt mondja, nem szimpatizál azzal a szellemiséggel, a fénykép pedig tíz évvel ezelőtt készült, így akkor is ismert lehetett a DK vezetése számára, amikor megállapodtak az összefogásról.

„Saját országos elnökségi tagjuk fejezte ki támogató gondolatait itt, Ózdon. Úgy gondolom, hogy nem teljes mértékben fedi a valóságot, amit mi látunk. Biztos, hogy több van a háttérben. Azonban arra büszke vagyok, hogy mi ózdiak mindig is az összefogásunkról voltunk híresek, és ez így van most is. A DK helyi szervezetének vezetője, Csák Árpád azonnal biztosított a támogatásáról, sőt a választókerületi elnök, Vilcsek Ernő le is mondott inkább a posztjáról, és támogatja az ózdiak összefogását” - mondta Janiczak Dávid, polgármester, az Ózdiakért és Ózdért Egyesület polgármesterjelöltje.

A Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke nyílt levelet tett közzé közösségi oldalán. Ebben leírta, hogy az országos elnökség döntését megértették, de egyértelműen elutasítják. Vilcsek Ernő az ügy miatt le is mondott posztjáról.

Az Ózdiakért és Ózdért Egyesület a hatos számú választókerületben indítja majd Csák Árpádot, aki a DK tagjaként meglepődött a kihátráláson. Azt mondja, a helyi szervezet hitelessége és saját szavahihetősége fontos számára, ezért továbbra is az ellenzéki összefogást támogatja.

„Minket, és személy szerint engem meglepett a dolog. A helyi támogatóim úgy gondolták, hogy ebből a megállapodásból nem szabad kihátrálni. Az egység csak így, és csak ilyen módon maradhat, máskülönben az egészet felrúgjuk. Dávid még fiatal ember. Úgy gondolom, hogy amit a múltban tett, azt már ezerszer átgondolta, valószínűleg nagyon meg is bánta” - hangsúlyozta Csák Árpád, az Ózdiakért és Ózdért Egyesület képviselőjelöltje.

A Demokratikus Koalíció közleményében az áll, hogy szervezetének tagjai és támogatói nem vehetnek részt Janiczak Dávid jelölésében. Azt azonban nem tudni, ez hogyan érintheti a jövőben Csák Árpád DK-n belüli helyzetét. Az viszont biztos, hogy az Ózdiakért és Ózdért Egyesület tagjai és jelöltjei között nincs változás.

Vissza