Óvatossággal megelőzhető2019. július 18. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/8346_0_300.jpgTrükkös csalók próbálják átverni a térségben élőket. A rendőrség tájékoztatása szerint ezúttal ismeretlen eredetű árucikkeket próbálnak a valósnál magasabb áron, számla nélkül értékesíteni. Főleg időseket és egyedül lakókat károsítanak meg. Fontos az elővigyázatosság, ha pedig megtörtént a baj, azonnal értesítsük a hatóságot.

Ismét trükkös csalók jelentek meg térségünkben. Ezúttal különböző hamisított, vagy bizonytalan eredetű árucikkekkel házalnak. Árulnak többek közt ágyhuzatokat, edénykészleteket és egyéb termékeket. Ezeket általában a valós árnál jóval drágábban próbálják eladni, és a minőség is megkérdőjelezhető. A rendőrök mindenkit elővigyázatosságra intenek.

„A lakosság figyelmét felhívjuk, hogy az ilyen termékeket próbáljuk megrendelni az internet segítségével, vagy a nagyáruházakban vegyük meg. De semmiképpen sem ilyen személyektől, akik a kapunkban, számla nélkül próbálják ezt meg nekünk értékesíteni. Ha már áldozattá váltunk, semmiképpen ne a családot vagy a szomszédokat értesítsük elsőként, hanem minden esetben a hatóságnak szóljunk. Ők tudnak ebben forró nyomon azonnali segítséget nyújtani” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A trükkös csalóknak egyébként igen széles az eszköztára, sokféle átveréssel próbálnak megkárosítani másokat. A házalás és különféle termékek árusítása csak az egyik módja ennek. Ezen kívül gyakran adják ki magukat valamely szolgáltató munkatársának. Ezzel a sértett bizalmába férkőznek, és pénzt csalnak ki. Gyakran pedig párban dolgoznak, és amíg egyikük eltereli a figyelmet, a másik értékek után kutat.

Fontos, hogy ismeretleneket ne engedjünk be lakásunkba, lépcsőházunkba. A szolgáltatók munkatársaitól kérjünk igazolványt, és ne fizessünk olyan szolgáltatásért, amit meg sem rendeltünk. Ha pedig rokonunkra hivatkozva kérnek tőlünk pénzt ismeretlenek, egy telefonhívással könnyen ellenőrizhetjük a hitelességüket.

A nyári időszakban a tolvajok azt is megpróbálják kihasználni, ha valaki a nyaralás idejére, akár hetekre is őrizetlenül hagyja lakását. Éppen ezért érdemes gondosan bezárni azt, és közeli ismerősre, rokonra bízni a felügyeletet. Napjainkban már különböző riasztók és kamerarendszerek is elérhető áron beszerezhetők.

A kép illusztráció.

Vissza