Áldatlan állapotok (képgalériával)2019. július 29. (hétfő) 19:00 - Városnews/8380_0_300.jpgVárosszerte okoz problémát az, hogy a szennyvízcsatorna építését követően nem megfelelően állítják helyre a munkaterületet. Sok helyen szinte járhatatlanná váltak az utak. A város vezetése kérte az Ózdi Városüzemeltető Intézményt, hogy vonja vissza a közútkezelői engedélyeket, és adjanak ki sokkal szigorúbbakat. Janiczak Dávid polgármester úgy fogalmazott: „nem engedhetjük, hogy a kivitelező egy feltúrt várost hagyjon maga után.”

Bejárást tartottak Táblában a szennyvízcsatorna-hálózat kivitelezői és az önkormányzat által megbízott szakemberek. Ezen a területen szinte már teljesen kész az eredeti állapot végleges helyreállítása. Az önkormányzat által megbízott műszaki ellenőrök szerint a csatornahálózat megfelel az elvárásoknak, a tervezettnél akár hamarabb is használható lesz. A közterületi helyreállítások azonban még igényelnek további munkálatokat.

„A közterületi helyreállításokkal kapcsolatban még a közterület-kezelővel fogok egyeztetni, hogy mi lesz a továbbiakban. Előre jelzem, hogy a nyomvonalsüllyedésekkel kapcsolatban az öt éves garanciális időt fogjuk érvényesíteni a kivitelezők felé” - mondta Feigl Roland, az Oviber Szinva-terv Tranzinvest Konzorcium műszaki ellenőre.

A város más részein találkozhatunk ennél sokkal rosszabb területtel is. A Cipó úton a szombat esti esőzés tette járhatatlanná az ideiglenesen helyreállított útszakaszt. A helyi területi képviselő közbenjárásával vasárnap munkagépek töltötték fel murvával a víz által kimosott, saras területet.

„Megkerestek a Cipó úton élő lakosok, hogy az esti, éjszakai esőzés áldatlan állapotokat idézett elő. Én felvettem a kapcsolatot Fáklyáné Kürti Évával, aki próbálta a vállalkozókat elérni. Ez nagyon nehezen sikerült, de végül is reagáltak rá, kijött az egyik munkafelügyelő, felmérte a területet, és látta, hogy tényleg megközelíthetetlen” - nyilatkozta Zsuponyó Anett, területi képviselő.

A csatornázás megkezdése óta a legnépszerűbb közösségi oldalon is elszaporodtak azok a posztok, melyek szerint nem megfelelően állítják helyre a kivitelező munkatársai a felbontott útszakaszokat. Innen értesült Janiczak Dávid polgármester is, aki emellett számos ilyen jelzést kapott a város lakóitól.

„Az elmúlt héten a városüzemeltető vezetőjét, mint a közutak kezelőjét arra kértem, hogy vonja vissza a közútkezelői engedélyeket, és sokkal szigorúbbakat adjunk ki, minek következtében harminc napos végleges helyreállítást fogunk kérni a kivitelezőtől, ugyanis ezeket az áldatlan állapotokat, melyek minden csatornázott utcát érintenek, meg kell szüntetni, nem engedhetjük, hogy a kivitelező egy feltúrt várost hagyjon maga után” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A projektért felelős Fáklyáné Kürti Éva szerint a kivitelező cégek sajnos nem folyamatosan és karbantartva végzik az ideiglenes helyreállítást. Mostantól más módon próbálják megkövetelni a visszaállítást, emellett következményei is lesznek az elmúlt hét eseményeinek.

„Ami a mi elvárásunk a kivitelező felé az, hogy az ideiglenes helyreállítás a kezelői utasításban foglaltak alapján valósítsa meg. Ami azt jelenti, hogy ideiglenesen, hangsúlyozom ideiglenesen, agyagos murvával legyen a felület kezelve. Ezt követően a megadott határidőkön belül a végleges helyreállítást pedig valósítsák meg” - fogalmazott Fáklyáné Kürti Éva, projektasszisztens.

A szennyvízcsatorna-hálózatot kivitelező cégek munkatársai kérik a lakosságot, hogy az észrevételeiket próbálják meg közvetlenül feléjük jelezni, mivel abban az esetben rövidebb időbe telhet az esetleges probléma megoldása.


380_0_t 380_1_t 380_2_t 380_3_t
380_4_t 380_5_t 380_6_t 380_7_t
380_8_t 380_9_t 380_10_t 380_11_t
380_12_t 380_13_t 380_14_t 380_15_t
380_16_t 380_17_t 380_18_t
Vissza