Tankönyv a kézben (képgalériával)2019. augusztus 27. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/8449_0_300.jpgElkezdődött a tankönyvosztás városunkban. Bár a legtöbb oktatási intézményben csak az évnyitó után kapják meg a diákok a könyveket, voltak olyan iskolák, ahol már ezen a héten a kezükbe vehették azokat. Idén is rengetegen kapják ingyen a tankönyveket, a támogatottak körének nagy százalékát a kilencedikesek teszik ki.

Bár még augusztus utolsó hetét írjuk, az iskolák már jórészt nyitva vannak. A József Attila Gimnáziumban már az asztalokon sorakoznak a tankönyvek. Nemrég érkeztek meg az intézménybe, hiánytalanul. A két raklapnyi könyv több ezer példányt takar. A diákok egy része már tegnap átvette a kiadványokat, az iskolában évfolyamokra osztva adják át azokat három napon keresztül. Idén is sokan kapják ingyen a tankönyveket.

„A kilencedik évfolyam teljesen térítésmentesen kapja meg a könyveket. A felsőbbéveseknél azok jogosultak ingyenes tankönyvre, akiknél három vagy több gyermek van a családban, rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapnak, valamint ha tartósan beteg gyerekről van szó” - mondta Tóthné Tamás Ildikó, a József Attila Gimnázium pedagógusa, tankönyvfelelőse.

Azoknak, akik nem tartoznak a térítésmentes kategóriába, a fizetendő összeg igencsak változó, hiszen nem mindenki ugyanazt a csomagot kapja. Átlagosan tizenkét-, tizenhétezer forintba kerülnek, ám vannak, akiknek kevésbé kell a zsebükbe nyúlni. A felsőbb évfolyamosoknak általában kevesebb könyvre van szükségük, hiszen egy-egy példányt egy évnél tovább is használnak, valamint a nagyobbaktól kölcsönkérhetik, vagy kikölcsönözhetik azokat az intézmény könyvtárából.

„12/F osztályos tanuló leszek idén szeptemberben. Öt könyvet vettem át, és általában nem szoktam felsőbbévesektől kölcsönkérni könyveket” - nyilatkozta Pásztor Petra, a József Attila Gimnázium diákja.

A kilencedik évfolyamosok ebben az iskolában majd csak az évnyitó után kapják meg a számukra összeállított tankönyvcsomagot. A város más középfokú oktatási intézményeiben nagyrészt szintén az első tanítási napon osztják majd ki a kiadványokat, úgy, ahogy az alapfokúakban is. Egyébként a kilencedikesekhez hasonlóan az általános iskolások is térítésmentesen kapják meg a köteteket.


449_0_t 449_1_t 449_2_t 449_3_t
Vissza