Apró mesék (képgalériával)2019. augusztus 27. (kedd) 19:00 - Kultúranews/8452_0_300.jpgSzász Attila Apró mesék című filmjét vetítették a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark kertmozijában. A romantikus történelmi thriller főszereplője is ellátogatott városunkba. Szabó Kimmel Tamás mesélt a film forgatása alatt megélt élményeiről és a mű érdekességeiről is.

Az idén bemutatott Apró mesék című film hónapokkal a második világháború után játszódik. Szász Attila rendező legújabb művében a Szabó Kimmel Tamás által alakított szélhámos Hankót próbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből. A főszereplőnek később menekülnie kell Pestről, ahol egy titokzatos nő és annak fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén.

„Ez egy rendkívül izgalmas, lebilincselő idei magyar film, és azt gondolom, hogy minden tekintetben érdemes arra, hogy bemutassuk a közönségnek. Idén márciusba került egyébként a mozikba Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró filmje. Ez egy nagyon erős és hangsúlyos szerzőpáros gyakorlatilag, és maga a film is minden tekintetben érdemes arra, hogy minél többen megismerjék” - hangsúlyozta Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

A film magának a főszereplőnek is új élményeket tartogatott. Elmondása szerint izgalmas volt a forgatás alatt a vonatról való leugrálás, a lövöldözés, a vízben való verekedés és a fulladozás, amit bár a kaszkadőr is eljátszott, elsőként mindig ő maga próbálta meg. Az alkotásba többségében az ő verziója került be.

„Szerettek volna egy nagyon komoly és fajsúlyos drámai művet létrehozni, kellő jó ízlésű humorral és izgalmakkal. Ezért is egy kicsit sok lett a megnevezés, hogy romantikus történelmi thriller, ami picit szerintem összekuszálja a nézőt, de tényleg mindegyik van benne, és nem tudnám egyikre sem azt mondani, hogy az nincs, vagy csak az van. A forgatás több mint negyven nap volt, ami elég kemény volt, főleg nekem, mivel egy jelenetben nem voltam csak benne, ami azt jelenti, hogy mindig melóztam” - mondta Szabó Kimmel Tamás, színész.

Az Apró mesék vetítésére most is sokan érkeztek a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark kertjébe. A legtöbben élvezik azt, hogy mindig érkezik a film forgatásában résztvevő rendező, szereplő, esetleg technikai munkatárs, aki beszámol a háttérmunkálatokról.

„A baráti társaságommal mi rendszeresen résztvevői vagyunk a nyári filmvetítéseknek, és a legutóbbi alkalommal került szóba, hogy az egyik szereplőtől, Szabó Kimmel Tamástól is lehet majd kérdezni, illetve saját élményeit fogja elmondani a filmmel kapcsolatban, és így úgy döntöttünk, hogy ezt sem fogjuk kihagyni” - nyilatkozta Kozup Sándor.

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark legközelebb szeptember hatodikán készül különlegességgel a vendégek számára. Akkor egy premier előtti vetítésen láthatják majd a Curtiz című filmet, amely Kertész Mihály Oscar-díjas rendező életét mutatja be. A mű előtti beszélgetésre pedig az alkotógárda néhány tagja érkezik városunkba.


452_0_t 452_1_t 452_2_t 452_3_t
452_4_t
Vissza