A legjobb otthon (képgalériával)2019. augusztus 27. (kedd) 19:00 - Kultúranews/8454_0_300.jpgFalusi ízek – Szomszéd ünnep címmel tartották meg idén az arlói laskafesztivált. Most egy pályázat nyújtott lehetőséget a megvalósításra. A rendezvény ebben az évben is változatos volt, a helyi ízek kóstolása mellett a zenei programokra is nagy hangsúlyt fektettek. A napot Nagy Feró és a Beatrice koncertje zárta.

Egyszerre több sátorban is készült a laska a Falusi ízek – Szomszéd ünnepen Arlóban, amelyet idén pályázati forrásból finanszíroztak. A különlegességnek a településen nagy hagyománya van, ezért minden évben szentelnek neki egy napot. Az asszonyoknak megvannak a praktikáik: van, aki a főtt krumpli minőségére, más az arányokra esküszik.

„A krumplinyomóval összenyomják gyúrótáblára, és várni kell, hogy hűljön. Mert forrón nem lehet összedolgozni. Lisztet, sót hozzáadni, és összekeverni. Meg gyúrni. De vigyázni kell vele, először inkább kevesebb lisztet tenni bele, mert az se jó, hogy ha nagyon kemény” - mondta Király Lászlóné, a Nőklub csapattagja.

Kóstolásra is volt lehetőség. Több sátornál a hagyományos sós kivitel mellett lekvárral kínálták a laskát. Sokan voltak, akik már visszajáró vendégek, de olyanok is akadtak, akik most először látogattak el a rendezvényre.

„Még soha nem voltam, most először. De nagyon tetszik, nagyon finom a gulyás, megkóstoltam már, most a laska van elkészítve a kezemben. Úgyhogy nagyon finom volt minden, az idő is nagyon jó, és nagyon jól érezzük magunkat” - nyilatkozta Bozóné Kovács Zsuzsa.

„Nagyon szeretem a laskát, és nagyon szép itt a táj, és azért vagyok itt” - fogalmazott Váradi Mirjam.

Az Arlói Vegyeskar és a Jóléti Szolgálat Közalapítvány produkciói után a nagyközség polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, a hazai és nemzetközi kapcsolatok erősítése mellett nagyon fontos, hogy a településen élők és elszármazottak ilyenkor találkozzanak egymással.

„Az apropó az, hogy itt egy nagyon szép közösség működik, nagyon-nagyon gazdag a kulturális életünk, és hazavonzza, hazahívja ez az egy napos vendéglátás a mi vendégeinket. És a környező települések lakosait is mindig nagy szeretettel várjuk” - emelte ki Vámos Istvánné dr., Arló polgármestere.

Riz Gábor országgyűlési képviselő is szólt a megjelentekhez. Kiemelte, hogy személyes emlékek fűzik a településhez, és fontosak azok az értékek, amelyeket az arlóiak közvetítenek.

„Arló egy csodálatos szeglete ennek a hazának. Vigyázzanak rá, óvják, mert ritkaságszámba megy. Ide nagyon sok idegen úgy jön el, hogy olvastam róla, hallottam róla, Közép-Európa egyetlen suvadással keletkezett tava és annak környéke egy csoda. Hát jöjjünk el, nézzük meg. És ha találkozik, lelküket-szívüket megmutató emberekkel, akkor szívesen fog visszajönni” - hangsúlyozta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A köszöntők után folytatódtak a zenés-táncos produkciók. Helyi és környékbeli művészeti csoportok fellépése, és a tombolasorsolás után megérkezett a nap sztárvendége, Nagy Feró és a Beatrice.


454_0_t 454_1_t 454_2_t 454_3_t
454_4_t 454_5_t 454_6_t 454_7_t
454_8_t 454_9_t 454_10_t 454_11_t
454_12_t 454_13_t 454_14_t 454_15_t
Vissza